Spion: Jaguar siktar in sig på Porsche med nya F-Type R-S

Mer effekt och bättre aerodynamik ska få Porsche 911 Turbo-köparna att välja en Jaguar istället.

Spion: Jaguar siktar in sig på Porsche med nya F-Type R-S
Jaguars testförare tar i för allt vad tygen håller i nya F-Type R-S, som dyker upp både som coupé och cabriolet senare under året.

Jaså, de 550 hästkrafterna i Jaguar F-Type räcker inte riktigt till? Vilken tur då att ingenjörerna hos Jaguar just nu utvecklar en ännu starkare version med mer än 600 hästkrafter.

Det är fortfarande den kompressormatade V8-motorn under huven. Motorn har gjort sig känd för sitt fantastiska, smattrande soundtrack, särskilt tillsammans med sportavgassystemet i F-Type.

"Det känns som att man försökt få den att låta som en gammal E-Type med radsexa. Ducati har tillverkat avgassystemet och gett det en otroligt fin sång och en plusmeny med extra allt. Vid uppväxling snörvlar det till och avgaspuffarna vid gasuppsläpp ger klara Jimi Hendrix-vibbar. Det är underhållning på hög nivå", skrev testlaget om Jaguar F-Type i ett test mot fyra konkurrenter.

Förutom den trimmade V8-motorn bjuder Jaguar F-Type R-S på bättre aerodynamik tack vare ett nytt bodykit med omdesignad front och förändrat bakparti med en stor spoiler. Keramiska bromsar och kolfiberdetaljer på backspegelkåporna ska också skilja ut R-S-versionen, och eventuellt kan bilen också bli något lättare än F-Type R.

Det är Jaguar- och Land Rover-koncernens nya SVO-avdelning som utvecklar nya F-Type R-S. Bokstäverna står för Special Vehicle Operations och här skapas både extra sportiga och extra lyxiga versioner av JLR-bilarna. Ett exempel är nya Range Rover Sport SVR, och eventuellt kan R-S-versionen av Jaguar F-Type få heta SVR istället.

Jaguar F-Type R-S visas upp officiellt på Frankfurtsalongen (både som coupé och cabriolet) i september och blir dyrast i modellprogrammet med en prislapp på omkring 1,5 miljoner kronor. Det är ett ganska ordentligt steg upp jämfört med dagens toppmodell, F-Type 5,0 R AWD för 1,2 miljoner. Som jämförelse kostar Porsche 911 Turbo S med 560 hästkrafter strax över 1,8 miljoner kronor.

Foto: Automedia

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag väjler mycket hellre en Jaguar F-Type än en Porsche 911.
94
125