Backtävlingen som får dig att må illa – eller skratta rakt ut

Fartupplevelsen kan variera enormt, beroende på var man kör och i vilken bil. Men i den här filmen pratar vi chock, tunnelseende, totalt vansinne och en hastighet som framkallar illamående. Eller så skrattar ni bara rakt ut. Döm själva.

En del av er har kanske inte hunnit upptäcka den här filmen ännu? För drygt ett år sedan satte Jos Goodyear ett nytt rekord i backtävlingen Doune Hill Climb, Skottland, med sin specialbyggda formelbil GWR Raptor. Motorn är en ombyggd Extreme Engines Hayabusa med kompressormatning och runt 400 hk.

Till vardags jobbar Jos Goodyear med elektronik hos motorsportföretaget Prodrive men som vi ser i filmen är han en riktig talang bakom ratten. Och helt utan fruktan, verkar det som. Själva körningen börjar vid 1:35, för er som är otåliga.

De närliggande träden, sidoräckena och häckarna ger en oslagbar fartkänsla och man får intrycket att filmen är hämtad från något datorspel. Antingen blir man åksjuk eller så är det bland det häftigaste som finns.

Apropå backtävlingar kan vi inte underlåta att påminna om två andra, klassiska filmer som vi infogat i nederkant på sidan. Båda är hämtade från Pikes Peak och överst ser ni Sébastien Loeb när han fullständigt krossar det gamla rekordet 2013 och kör på 8:13,878 med sin specialbyggda Peugeot 208 T16 Pikes Peak.

Sébastien Loeb är ju så vansinnigt skicklig och mjuk i bilbehandling att det nästan ser lätt ut att köra uppför Pikes Peak. Det var mer dramatiskt när sträckan var mestadels utan asfalt och jämför gärna med den prisbelönta "Climb Dance" från Pikes Peak 1998 då Ari Vatanen trotsade allt förnuft och satte ett dåtida rekord. Motorljudet i Peugeots 405 T16 (märkte ni hur lika modellnamnen är?) måste vara ett av de bästa som spelats in någonsin.

 

Missa inte denna läsning:

PROV: Audi S1 Rallycross - bland det häftigaste vi kört

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här måste vara det mest toksnabba någonsin som jag sett på YouTube!
136
23