BMW 7-serie fick sina idéer från James Bond

Nya BMW 7-serie har uppmärksammats mycket för att vara första bilen som kan parkera helt på egen hand. Men var det egentligen inte James Bond som var först med detta på 7-serien redan 1997? Titta på filmen och bedöm själv.
Annons

Autonoma bilar som kan köra utan mänsklig hjälp är inte science-fiction längre. Volvo har kommit långt med självkörande bilar, jätteföretaget Google har satsat hårt och nyligen kunde vi också berätta om att nästa generation Mercedes E-klass till vissa delar blir självkörande.

Men en bilmodell som verkligen är självkörande och når sina kunder inom kort är BMW 7-serie, nya generationen ”G11”. De autonoma funktionerna är relativt måttfulla, ännu så länge, men nya 7-serien kan faktiskt parkera helt på egen hand utan att någon sitter i bilen.

Bondskurkarna kör Jaguar och Land Rover i nya filmen Spectre
James Bond kör Aston Martin DB10 i nya filmen Spectre

Förmågan att parkera själv kom redan 2003 på Toyota Prius men med nya 7-serien kan man alltså hoppa ur bilen och sen kör den in i exempelvis ett trångt utrymme på egen hand och slår av motorn. När man behöver bilen är det bara att trycka på tändningsnyckeln igen, som vi ser i filmen längst upp. BMW 7-serien kan även fickparkera på egen hand men då måste föraren sitta i bilen.

Frågan är bara var BMW hämtade sin inspiration? I fictionens värld har 7-serien varit autonom förut och vi kan inte låta bli att jämföra med gamla Bond-rullen ”Tomorrow Never Dies” (se nedtill). Som vanligt är det James Bonds uppfinningsrika materialförvaltare ”Q” som motvilligt lämnar över den specialbyggda och autonoma BMW 750iL (E38).

Pierce Brosnan styr sin BMW med en hypermodern Ericsson mobiltelefon (kom ihåg, det här är 1997) och förutom att vara väldigt autonom så kan bilen spruta tårgas, skjuta raketer, slänga ut fotanglar och även fylla på punkterade däck med ny luft – bland annat. Filmscenen är spektakulär och det krävdes inte mindre än 17 stycken BMW 750iL för att filma alla stunts. Filmbilen kördes från baksätet, som vi ser på bilden nedan. Och precis som Q befarat blir det bara mos av den stackars BMW:n på slutet.

 

Missa inte denna läsning:

Nya BMW 7-serien – äntligen officiell med fakta och bilder

 

BMW 7-serie fick sina idéer från James Bond
Filmbilen kördes från baksätet dit ratt och pedaler hade förlängts. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE FORMAT
Annons
Annons
Rulla till toppen