Så gör du en perfekt fickparkering – varje gång

Varför lyckas du inte alltid med fickparkering och varför ska det vara så svårt att parkera på vänstra sidan? Om du följer våra fyra steg för en perfekt fickparkering kommer du att lyckas varje gång. Utan att skrapa fälgarna och utan köra på de andra, parkerade bilarna.
Annons

Skäms du för att fickparkering känns som ett lotteri? Ibland lyckas det direkt men ibland blir det bara tokfel och kräver flera försök. Skäms inte, jag känner flera motorsportförare som kör fantastiskt när det är tävling men har uppenbara svårigheter att få till fickparkeringen.

Och även om man känner sig hyggligt säker på att fickparkera till höger blir det genast knepigare på en enkelriktad väg där det även går att parkera till vänster. Det borde vara lika enkelt, men blir ofta fel.

För att lyckas bättre med fickparkeringen tycker jag att du ska göra ett bokmärke på den här sidan i mobiltelefonen och vid lämpligt tillfälle pröva ”fyrstegsmetoden” enligt illustrationen ovan. Exemplet visar en svårare fickparkering till vänster men samma tips gäller för högersidan.

Vi tar ett moment i taget, se bilderna nedan, och glöm inte att dela med dig av de här tipsen till dina kompisar. Det är många som har problem med fickparkering, även om de inte erkänner det.

Filmklippen allra längst ner i artikeln är gjorda av Martin Nilsson och visar pedagogiskt hur man fickparkerar. Martin har gjort flera filmer med liknande tips, bland annat hur man backar in i en tom parkeringsruta och hur man backar runt hörn på ett säkert sätt. Bra tips för de som tränar inför körkort.

Så gör du en perfekt fickparkering – varje gång
Moment 1. Läs förklarande text nedan.

1. Först gäller det att avgöra om du får plats i utrymmet mellan de parkerade bilarna. Är det väldigt trångt är det säkrast att leta upp en annan, tom ruta. Placera din bil parallellt med den parkerade bilen, ganska nära. Men det bör vara minst en decimeter mellan ytterbackspeglarna.

Tricket är nu att ha bakaxeln i linje med stötfångaren på den parkerade bilen, se den gula pilen, i det här läget vrider du fullt rattutslag och börjar backa bakåt.

Tänk nu på att din bil vrider ut fronten. På en dubbelfilig väg innebär det att du ”stjäl” utrymme i den andra filen, vilket kan bli farligt om det kommer en bil där. Ha alltid uppsikt på andra bilar, framför och bakom din egen bil. Av samma anledning är det bäst att fickparkera snabbt, något du kommer att lära dig med den här metoden.

Så gör du en perfekt fickparkering – varje gång
Moment 2. Läs förklarande text nedan.

2. I det här momentet gör många fel och väljer en fel vinkel, vilket blir svårt att rätta till i efterhand. Tricket i det här läget är att räta upp hjulen till rak position när du kan se fronten på bilen bakom, se den gula pilen. Sikta på mitten av bilen.

Vinkeln får inte vara för skarp in mot trottoaren, men heller inte för flack för då kan du inte få in bilen tillräckligt nära trottoarkanten. Backa försiktigt, rakt bakåt, tänk på att hålla koll runt hela bilen.

Så gör du en perfekt fickparkering – varje gång
Moment 3. Läs förklarande text nedan.

3. Återigen ett moment som är svårt för många – när ska man vrida om ratten för att räta upp bilen? Ju mindre utrymmet är, desto viktigare är det att vrida tillbaka hjulen i rätt ögonblick.

En minnesregel är att börja svänga när bilens yttre bakhjul är i linje med de parkerade bilarnas yttersida. Om ni tittar på bilden ovan så ser ni en streckad linje som skär igenom det röda bakhjulet.

Som förare gäller det nu att hålla koll både framåt och bakåt för att inte komma för nära de parkerade bilarna. Har man parkeringssensorer kan de vara till stor hjälp i det här läget.

Så gör du en perfekt fickparkering – varje gång
Moment 4. Läs förklarande text nedan.

4. Att parkera för nära trottoarkanten kan vara farligt för fälgarna. Egentligen behöver du inte stå närmare än att din bils yttersida linjerar med bilarna bakom och framför, se de gula pilarna ovan.

Att placera din bil i mitten av utrymmet som finns mellan främre och bakre bil är oftast bäst. Men om någon av bilarna står väldigt nära de bilar som står längre bort på trottoaren kan du behöva justera. Den bilist som blivit ”inparkerad” lär ju ha svårt att köra ut utan att köra på – just det – din bil. Och det vill du ju inte. Ge bort lite extra utrymme om det behövs.

Första gången man följer de här fyra stegen kan det kännas ovant. Men övar man ett par gånger blir det ett naturligt flöde som gör att fickparkeringarna utförs både snabbt och säkert.

När du fickparkerat och bilen står still måste du dra åt handbromsen, eller aktivera den om din bil har en elektrisk handbroms. Det är speciellt viktigt om din bil har automatlåda, det är nämligen väldigt lätt att transmissionen skadas om din bil blir påkörd. Orsaken till det är att automatlådans P-läge spärrar hjulen med hjälp av en liten tapp i transmissionen som lätt går sönder.

Missa heller inte vår uppföljande artikel ”Fickparkera rätt och lätt – här är de fem vanligaste misstagen”. Där får du tips om hur du inte ska göra vid fickparkering!

 

Så gör du en perfekt fickparkering – varje gång
Det finns många yttre tecken som avslöjar en civil polisbil. Extraljus, dolda blåljus, bilens ägare (Rikspolisstyrelsen), extra yttre backspegel, antennspröt, extra backljus, dragkrok, med mera. Klicka på bilden för att lära dig tio tips som utmärker en civil polisbil.
Annons
Annons
Rulla till toppen