Kartbilar från Apple snart i Sverige – har du sett dem på vägarna?

Utmanar konkurrenten Google med ny karttjänst – här ska gatorna fotograferas.

Nej, det är ingen självkörande Applebil, utan en fotobil. Apple ska lansera en konkurrent till Google Street View. Foto: Joe Wussler/Creative Commons/Wikimedia

Google utvecklar just nu en självkörande bil, men om vi faktiskt får se en konkurrent från Apple återstår att se. Ryktesspridningen kring den eventuella Applebilen har varit enorm.

Men en sak är säker: Apple har ett annat stort projekt på gång som även det innefattar bilar. Apple ska nämligen ta fram en direkt konkurrent till Google Street View, där användarna virtuellt kan gå runt på gatorna i 360 grader.

I februari siktades en mystisk famljebuss på gatorna i Kalifornien och den leasades av Apple. Många såg det som ett tecken på att Apple analyserar data inför en kommande självkörande bil, men nu verkar det istället som att bilen fotograferar gatorna med en rundstrålande kamera på taket.

I augusti kommer bilen också till Sverige, närmare bestämt till Malmö och Stockholm (de exakta områdena finns i faktarutan här intill), skriver Array. Officiellt uppger Apple bara att bilarna körs för att "förbättra Apple Maps", men med största sannolikhet utvecklas alltså en Street View-utmanare.

Apple Maps är integrerat i Apples operativsystem och lanserades 2012. Kartorna fick utstå extremt mycket kritik på grund av det dåliga och opålitliga kartmaterialet. CNN utsåg Apple Maps till en av teknikvärldens största floppar, men sedan dess har kartorna uppdaterats i flera omgångar för att bli bättre.

• Om du ser någon kartbil från Apple – fotografera den gärna och skicka in bilden till oss!

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är smart med gatubilder på internet.
168
18