Volvo: ”På fyra år ska vi lansera 14 nya bilmodeller”

Marknads- och försäljningschefen Alain Visser berättar om Volvos ambitiösa framtidsplaner. På fyra år ska man lansera 14 nya bilmodeller och redan 2017 kommer en ny generation V40, som även ska exporteras till USA. Några helt nya modeller som till exempel en cabriolet finns dock inte med i planerna – däremot ska man bygga förlängda versioner som S90L för Kina och USA.

Volvo: ”På fyra år ska vi lansera 14 nya bilmodeller”
Volvo S90 och V90 (bilden ovan) står först på tur. Illustration: Radovan Varicak/Motor Forecast

Som bilingenjör betraktas det som en ynnest att börja ett projekt med ett vitt papper. Som regel finns det alltid gamla komponenter eller motorer som ska in i bygget och då begränsas handlingsfriheten. Nya Volvo XC90 är ett av dess sällsynta undantag då den faktiskt är helt ny. Ny plattform, nya drivlinor, helt nya elektroniksystem – rubbet nytt.

Men även om XC90 känns ny idag kommer den om fyra år att vara äldst bland Volvos bilmodeller. I en intervju i sitt hemland berättar marknads- och försäljningschefen Alain Visser för "De Telegraaf" att Volvo ska lansera 14 nya bilmodeller på fyra år. Den nuvarande modellstrategin ligger fast och man bibehåller tre huvudserier med 40-, 60- och 90-modeller som ska tillverkas som sedanmodeller, kombi, förhöjda cross country och suv.

Volvos försäljningschef Alain Visser berättar om en hektisk framtid. Fjorton nya bilar på fyra år!

"Alla de nya modellerna är globala," berättar Alain Visser, "även om varje enskild modell kan vara mer eller mindre relevant för en viss marknad." Närmast på tur står bland de nya modellerna står S90 och V90:

"Den nya S90 är en mycket viktig produkt för den kinesiska marknaden, liksom USA," säger Alain Visser till De Telegraaf, "men inte i samma utsträckning i Europa där premiumsegmentet minskar."

Att utveckla egna modeller för en marknad är inte aktuellt för Volvo, det har man helt enkelt inte råd med som en "liten spelare". Däremot blir det aktuellt med modeller som har längre axelavstånd, som Volvo S60L som ska exporteras från Chengdu-fabriken i Kina till USA. Nästa modell kan bli en förlängd S90L för Kina och USA.

Volvo S90 blir först ut. Illustration: Radovan Varicak/Motor Forecast.

Nästa generation V40 ska lanseras 2017, vilket innebär att nuvarande generationen står inför en kort livscykel på bara fem år (lanserades sommaren 2012). V40 är för övrigt den sista Volvomodellen som delar komponenter med Ford. Men även här blir bilarna allt mera "svenska" med fler motoralternativ från den egenutvecklade VEA-familjen.

Nya Volvo V40 delar arkitektur (plattform) med kommande Geely-modeller för den kinesiska marknaden och med tanke på hur viktiga suvmodellerna är kan vi förvänta oss en XC40 också – sannolikt en av de 14 bilmodellerna som Alain Visser utlovar. Även nya V40 kan byggas med förlängt axelavstånd för att exempelvis bättre passa amerikanerna.

Varje år under de kommande tre–fyra åren ska Volvo lansera två nya hybridmodeller. Det blir uteslutande laddhybrider och en kombination av bensinmotor och elmotorer, inga dieslar. Trenden mot att svänga bort från dieslar har inletts i Europa och i Kina, USA och Ryssland är det bara bensinmotorer som är intressant.

 

Missa inte denna läsning:

Misslyckades i vårt autobromstest – nu svarar biltillverkarna

 

Volvo XC90 må vara viktig men ännu viktigare är nästa generation XC60. Illustration: Radovan Varicak/Motor Forecast.

Nästa Volvo V60, som vår illustratör tror att bilen ska se ut. Illustration: Radovan Varicak/Motor Forecast.

Volvo lever på sina XC-modeller och givetvis kommer det en XC40 också. Illustration: Radovan Varicak/Motor Forecast.

Brukar du glömma att högerblinka när du kör ut ur en rondell? Sådant slarv kan kosta 500 kronor i böter och det är ett av de billigaste misstag du kan göra. Här har du tio fakta som du måste ha koll på vid rondellkörning. Klicka på bilden för att läsa artikeln.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Hela 14 nya modeller på fyra år – NU blev jag imponerad av Volvo!
1669
106