BMW-chef: Därför behåller vi bakhjulsdrift i 3-serie

BMW ersätter 335i med nya 340i, som får en helt ny turbomotor – men den har exakt lika mycket effekt och vridmoment som föregångaren. Här förklarar utvecklingschefen detaljerna kring den nya motorn.
Annons

BMW-chef: Därför behåller vi bakhjulsdrift i 3-serie
Stephan Neugebauer ansvarar för utvecklingen av BMW 3-serie.

I samband med provkörningen av ansiktslyfta BMW 3-serie fick John Eriksson en pratstund med Stephan Neugebauer, utvecklingschef för BMW 3-serie.

• Motorn i nya 340i levererar samma effekt och vridmoment som den gamla som sitter i M135i och M235i. Varför har ni gått över till en helt ny motor och vad finns det för fördelar med den nya motorfamiljen?

”Den nya motorfamiljen har förmågan att å ena sidan leverera ganska mycket effekt och å andra sidan god bränsleekonomi. Siffrorna är mycket riktigt lika de hos den andra motorn, men den nya motorn levererar sina prestanda på ett annat sätt. Kraften finns tillgänglig i ett bredare register och vid maximal acceleration ligger den nya motorn alltid i området för full effekt när man går från en växel till nästa. Det förbättrade kylsystemet gör också att motorn har bättre respons och låt oss inte glömma att den är bränslesnålare.”

Alla detaljer: BMW 3-serie får ett lyft – lite snyggare, lite dyrare
Testa själv: BMW 3-serie facelift – här kan du se nyheterna

• Vad är det som gör att den nya motorfamiljen kan leverera högre effekt och lägre bränsleförbrukning, vad är det som skiljer i teknik och konstruktion?

”Ur effektivitetssynpunkt är det bra att kunna köra på låga varvtal. En bra motor måste leverera mycket vridmoment vid lågt varvtal, samt låg friktion, vilket den nya motorfamiljen gör. Det är resultatet av ett omfattande detaljarbete med alla komponenter i motorn, som kolvar, kolvringar, vevaxel, lager med mera.”

• Flera BMW-modeller är eller kommer att bli framhjulsdrivna i framtiden. Kommer 3-serien någonsin gå över till framhjulsdrift?

”Nej. Det beror på att 3-serien är känd för sitt dynamiska uppförande och sin körglädje. För den nivå av effekt som vi erbjuder i modellen är bakhjulsdrift den bästa tekniska lösningen. 326 hästkrafter och 450 Nm i vridmoment, som hos nya 340i, skulle inte gå att hantera med framhjulsdrift.”

Vi provkör: Här är ansiktslyfta BMW 3-serie och helt nya X1
Annons
Annons
Rulla till toppen