BMW X2 närmar sig premiär – så kan den se ut

BMW fortsätter med coupésuvarna: efter X6 och X4 kommer snart en mindre X2.

BMW X2 närmar sig premiär – så kan den se ut
Om du tycker BMW X1 ser lite för "tam" ut kommer snart en fyradörrars coupéversion. Illustration: Schulte Design

Att bygga en coupéversion av en vanlig suv har visat sig vara ett framgångsrikt recept för biltillverkarna. BMW X6 baseras rent tekniskt på X5 men kostar drygt 40.000 kronor mer. Nu finns dessutom en mindre modell i form av X4 och Mercedes är inne på samma linje med både GLC Coupé och GLE Coupé.

Men det är den mindre suv-klassen som växer snabbast. BMW har nyss presenterat en ny generation X1 och därför är det inte så underligt att den också kommer i fyradörrars coupéutförande i form av X2. Den ska locka köpare som inte nödvändigtvis är ute efter praktisk interiör och stora utrymmen, utan snarare letar efter ett sportigare designspråk – och kan betala extra för det.

Premiären ligger inte alltför långt borta. Illustration: Schulte Design

BMW X2 har tidigare gått under namnet 1-serie Sport Cross och 1-serie Urban Cross men nu verkar det i princip klart att bilen faktiskt ska heta X2. Tekniskt baseras den alltså på X1 och blir därför framhjulsdriven i grundutförande men fyrhjulsdrift finns som tillval.

Precis som BMW X1 får nya X2 bensinmotorer på mellan 192 och 231 hästkrafter men det lär bli dieselmotorerna som säljer bäst. Där finns tre motoralternativ på 150, 190 och 231 hästkrafter. BMW X2 får förstås också ta del av de nya säkerhetssystemen från X1, bland annat i form av head up-display och autobroms.

Exakt när BMW X2 ska lanseras är inte klart. BMW visar i vissa fall upp en ny modell i "konceptutförande", som dock brukar se näst intill produktionsfärdig ut, och kanske får vi se ett sådant koncept redan på Frankfurtsalongen i höst. I så fall kan vi förvänta oss försäljningsstart här i Sverige under 2016.

Illustration: Schulte Design

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle kunna tänka mig att betala mer för en fyradörrars coupésuv än en "vanlig", mer praktisk suv.
428
498