BMW Concept M4 GTS – läckrast hittills med vatteninsprutning

I början på nästa år kommer den läckra BMW M4 GTS, en gatlegal banracer med toppeffekt kring 465 hk – tack vare vatteninsprutning. Den här "konceptbilen" visar vad vi har att vänta, kolla in de läckra oled-bakljusen och snygga bakvingen.

Vatteninsprutning är ett gammalt trimmarknep som började användas på flygplan under andra världskriget för att tillfälligt öka toppeffekten. Tekniken har använts på bilar också genom åren, Saab hade till exempel det som originaltillbehör till 99 Turbo, då ökade effekten från 145 till 165 hk.

Mercedes har länge hävdat att vatteninsprutning är alldeles för krångligt och ineffektivt för att kunna motivera merkostnaden. BMW, å andra sidan, har i flera år gett oss små hintar om att vatteninsprutning mycket väl går att använda på moderna turbomotorer. Redan i början på det här året visade man upp "BMW M4 MotoGP Safety Car" med vatteninsprutning, vilket höjde toppeffekten med åtta procent.

I början på 2016 kommer BMW M4 GTS, en banorienterad men ändå helt gatlegal specialversion. I väntan på den visar BMW nu upp Concept M4 GTS i Monterey, USA. En "konceptbil", men i vanlig ordning för BMW är det här en mycket snarlik serieversion. Någon exakt toppeffekt vill BMW inte avslöja men vi utgår från att det blir samma ökning med åtta procent, alltså upp från 431 till 465 hk.

BMW Concept M4 GTS är lackerad i den sidenmatta metalliclacken Frozen Dark Grey. Under färgen hittar vi en kolfiberhuv fram och splittern fram samt diffusorn bak är tillverkade i samma lätta material. Den stora bakvingen är justerbar för rätt marktryck. Baklamporna är riktigt läckra med oled-teknik som går att tända i olika skikt.

Exakt vad som är gjort med väghållningen berättar BMW inga detaljer om, mer än att M4 GTS är "mer banorienterad". Michelin Sport Cup 2 däck sitter runt om med 285/30R20 bak och 265/35R19 fram. Det är alltså olika fälgdiameter fram och bak, 9,5x19 fram och 10,5x20 bak. BMW M4 GTS följer en gammal tradition hos BMW med specialmodeller. Det startade 1988 med BMW M3 Evolution, följdes sedan av BMW M3 Sport Evolution (1990), BMW M3 GT (1995), BMW M3 CSL (2003), BMW M3 GTS (2010) och BMW M3 CRT (2011).

 

Missa inte denna läsning:

BMW M4 lanseras med vatteninsprutning – ger mer effekt

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Nu fick jag precis en ny drömbil! Någon gång, i mitt garage, hoppas...
275
473