Ny dokumentär om Steve McQueen: ”Han var besatt av Le Mans”

I början på 70-talet var Steve McQueen en av Hollywoods mest hyllade filmstjärnor. Efter många succéfilmer kunde han välja roller och filmer fritt. Som motorsportnörd valde McQueen att genomföra ett gigantiskt filmprojekt om Le Mans och 24-timmarsracing. Steve McQueen var övertygad om att han gjort sitt livs bästa film, men "Le Mans" blev en totalflopp. Nu har det gjorts en dokumentärfilm med tidigare försvunnit material och här är första smakprovet.

Steve McQueen brukar benämnas som "The King of Cool" och i början av 70-talet var hans stjärnstatus på topp. Filmer som Bullit, The Getaway, Papillon, Skyskrapan brinner, med flera, hade gjort honom till Hollywoods mest välbetalda och respekterade skådespelare.

Intresset för snabba bilar, motorcyklar och racing var Steve McQueens stora passion. Roller och filmprojekt kunde McQueen välja själv och han ville skapa en riktig storfilm om det mest utmanande racingloppet som finns – 24-timmars på Le Mans.

Själva inspelningen av filmen Le Mans blev kaotisk, av flera skäl. Steve McQueen hade starka åsikter om det mesta och regissören John Sturges gav till slut upp och lämnade sitt uppdrag. Förståeligt då det från början inte fanns något riktigt manus utan bara lösa idéer om vad filmen skulle innehålla.

En bieffekt av detta planlösa arbete var att teamet filmade enormt mycket. Framför allt under själva 24h-loppet filmade man med många kameror och det påstods att klipparna hade över 300.000 meter råfilm när de började sitt mödosamma arbete.

Överskottet, det enorma berg av film som klipptes bort, antogs vara förstört. En schweizisk dokumentär, "The Song of Le Mans", om Steve McQueen och filmarbetet 1970 gjordes men färdigställdes aldrig och även det filmmaterialet förmodades ha förstörts (men hittades i ett kassaskåp i Paris).

Filmarbetet skedde på plats på banan i Le Mans. Här ser vi hur statisterna fyller upp tillräckligt mycket av läktarna i bakgrunden. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Dokumentärfilmaren och journalisten Gabriel Clarke satte igång projektet med att leta upp och intervjua alla de som varit med under filmarbetet. Den "skatt" han hoppades hitta var råfilmen från klippningen och det fanns både ledtrådar och ett visst hopp, även om ingen sett till materialet på 40 år.

Gabriel Clarke skickade på chans ett mail till en av filmklipparna i Los Angeles med frågor om råfilmen och fick snabbt tillbaka ett svar: "Jo, liggande under ett mixerbord och täckt av damm har vi hittat mellan 400 och 600 lådor med film". Därmed hade man den grund som behövdes för att kunna göra dokumentärfilmen.

Steve McQueens ambition var att spelfilmen Le Mans skulle kännas som om det vore på riktigt, att publiken verkligen var med i racet. Allt ljud i filmen var autentiskt och inte pålagt på måfå i efterhand, som annars är brukligt i Hollywood. Steve McQueen ledde arbetet som en perfektionist och var övertygad om att han gjort sitt livs största film.

Men filmen fick blandad kritik och Steve McQueen blev väldigt besviken över det ljumma mottagandet. Storpubliken uteblev och ekonomiskt blev filmen en katastrof som till stora delar betalades av Steve McQueen själv. Det sägs att McQueen aldrig riktigt kom över att filmen Le Mans floppade så stort, förmodligen för att förväntningarna efter det svåra filmarbetet varit så enormt höga.

Dokumentärfilmen "Steve McQueen, The Man & Le Mans" är på väg ut, kanske någon svensk TV-kanal nappar?

"Dokumentärfilmen handlar om så mycket mer än Steve McQueen och racingen," förklarar journalisten Gabriel Clarke. "Filmen visar den besatthet som McQueen hade, att han var en sammansatt person med även mörka sidor, samtidigt som han var ett geni som filmmakare och skådespelare."

Som väntat innehåller dokumentärfilmen massor av unikt och tidigare okänt material. En del av detta finns samlat på filmens Facebook-sida, som verkligen är värd ett besök om man är intresserad av Steve McQueen och sportvagnsracing (klicka på länken för att hoppa dit).

Dokumentärfilmen "Steve McQueen, The Man & Le Mans" har premiärvisats på filmfestivalen i Cannes och är på väg att distribueras till biografer och TV-bolag.

Och för de av er som ännu inte förstått det har filmen Le Mans från 1971 en lite oväntad anknytning till Sverige då Louise Edlind Friberg, mest känd för figuren "Malin" i Astrid Lindgrens TV-serie Saltkråkan, har en av huvudrollerna. Det var ett av hennes få internationella uppdrag som skådespelare.

En annan svenskanknytning till filmen Le Mans är Bengt Lidmalm som i unga år jobbat som mekaniker till bland annat Ferraris raceteam. Han var en av de mekaniker som hyrdes in för att sköta racebilarna som användes i filmen och går att skymta i bakgrunden i en del scener. Bengt Lidmalm jobbade senare för Volvo och är mest känd för att 1994 ha grundat sportbilstillverkaren Jösse Car, som byggde Indigo 3000.

Steve McQueen dog 1980, endast 50 år gammal. Läkare hade upptäckt en stor levertumör som skulle tas bort men han överlevde inte operationen.

 

Missa inte denna läsning:

Historiens dyraste filmbilar – Ford GT40 i topp

 

För att ta realistiska actionscener i hög fart använde filmteamet en ombyggd Ford GT40. Det här exemplaret är en av två Ford GT40 som byggts med kolfiberkaross (och överlevt), den återställdes senare till originalskick och klassas idag som världens dyraste "filmbil". KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Filmbilarna som användes var riktiga racingbilar, samtliga givetvis värda en förmögenhet idag (de som överlevde). Svensken Bengt Lidmalm underhöll sportvagnarna under filmningen. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

"Det är så länge sedan att det är preskriberat," sa Louise Edlinds till Svensk Damtidning när hon berättade om romansen med skådespelaren Steve McQueen. "Saltkråkan-Malin" och Steve McQueen träffades under inspelningen av filmen Le Mans.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Den här dokumentärfilmen måste jag se!
219
10