Nevs ska utveckla nya bilmodeller med Dongfeng

En av Kinas största fordonstillverkare, Dongfeng Motor Corporation, har slutit ett samarbetsavtal med Saabtillverkaren Nevs. De två företagen ska samarbeta kring utveckling av nya bilmodeller, inköp och distribution. Men om och när biltillverkningen i Trollhättan kan börja igen nämns inte.

Nevs ska utveckla nya bilmodeller med Dongfeng

Dongfeng Motor Corporation och Saabtillverkaren Nevs ska gemensamt utveckla nya bilmodeller samt samarbeta kring inköp och distribution. Dongfeng ska stödja Nevs när det gäller uppbyggnaden av produktion och forskning kring elbilar i staden Tianjin, en av de stora ägarna i Nevs, samt hjälpa till med distribution i Kina genom Dongfengs återförsäljarnät.

"Dongfeng är en av de ledande fordonskoncernerna i världen," säger Mattias Bergman, vd för Nevs. "Genom vårt samarbete med dem kommer Nevs att nå industriella synergier, kunna dela utvecklingskostnader, öka leverantörsbasen och öka den totala konkurrenskraften för våra egna framtida produkter. Det här samarbetet är ett viktigt steg för Nevs att bli en framträdande tillverkare av elfordon.

Totalt sett är Dongfeng Kinas tredje största biltillverkare, förra året producerade man 3,8 miljoner fordon och under första halvåret 2015 har man byggt 1,83 miljoner fordon. När det gäller lastbilar räknas Dongfeng som världens tredje största tillverkare och samarbetar bland annat med Volvo AB. Under 2014 köpte Dongfeng 14 procent av PSA, Peugeot och Citroën.

Sedan i juli i år har Nevs samarbetat med Dongfeng kring utvecklingen av en komplett bilmodell. Det stärker båda företagens tekniska förmåga. I Kina samarbetar Dongfeng med flera internationella biltillverkare som Citroën, Honda, Kia, Nissan, Peugeot och Renault.

Dongfeng är sedan 2012 även majoritetsägare i verkstadsföretaget "T Engineering", baserat i Trollhättan och en avknoppning från Saab Automobile Powertrain. För Nevs innebär avtalet med Dongfeng att man ska rekrytera nya ingenjörer, inledningsvis ett hundratal.

 

Missa inte denna läsning:

Klart idag: Nevs får två nya kinesiska delägare – bygger ny fabrik

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Ett samarbete med Dongfeng blir perfekt för Nevs!
984
71