Tesla blir autonom – Autopilot 7.0 betatestas

De första ägarna av Tesla Model S har nu fått ”Autopilot 7.0” för att testa programvaran. Det innebär ett större mått av autonom körning där bilen håller avstånd, bromsar och accelererar själv. Bilen ska även gå att köra på distans med mobilen, på ”privat mark”.
Annons

Enligt bloggen ”IEEE Spectrum”, Institute of Electrical and Electronics Engineers, har Tesla skickat ut en betaversion av ”Autopilot 7.0” till en liten grupp bilägare. Dessa betatestare får nu köra programvaran i verkligheten och rapportera till Tesla vilka brister som eventuellt finns.

Autopilot 7.0 ska installeras senare i höst som en del av de automatiska uppgraderingar som görs kontinuerligt. Det nya programmet väntas inte ge några dramatiska skillnader utan ska förbättra bilens förmåga till aktiv farthållare, förmåga att hålla sig i fil, broms och acceleration.

Det som kan tillkomma är möjligheten att köra bilen på distans med hjälp av sin mobiltelefon, men det ska ännu så länge begränsas till ”privat mark” (vilket navigatorn håller reda på). Man kan alltså tänka sig att en villaägare kan parkera och köra fram sin bil med några knapptryck på mobilen.

För att föraren inte ska vara helt frånvarande krävs det då och då någon typ av ”input”, till exempel att man använder blinkers för att byta fil. Att åka till jobbet i sin Tesla och ta sig en tupplur bakom ratten går alltså inte, ännu.

I förra veckan hade Teslas grundare Elon Musk en konferens med investerare inför den nyemission som är tänkt att dra in 4,3 miljarder kronor till företaget. Elon Musk sa då att bilägarna inte ska luras till att helt lita på bilens förmåga till autonom körning, en juridisk friskrivning som fortfarande behövs ifall det skulle ske olyckor. Företaget skulle kunna skadas svårt om man blir stämda i USA för felaktig programvara.

 

 

Missa inte denna läsning:

Tesla blöder – förlorar 35.000 kronor på varje såld bil

 

Annons
Annons
Rulla till toppen