Unik karta: Här sker bilinbrotten – kolla läget i din kommun

Premium Avancerade ligor ligger bakom både bilstölder och bilinbrott runt om i Sverige – och det är definitivt inte bara storstäderna som är drabbade. Så här är läget där du bor.

Så här såg det ut för några år sedan när flera stulna lyxbilar som var på väg att exporteras hittades i Frihamnen i Stockholm. Foto: Kustbevakningen

Att bli av med sin bil är tack och lov ovanligt – men det händer, och i takt med att nya bilar blir allt svårare att stjäla väljer tjuvarna istället att försöka komma över nycklarna, till exempel genom att göra inbrott i huset.

Tittar vi på de senaste tio åren ser vi att bilstölderna och bilinbrotten minskat med över hälften, men den vikande kurvan verkar till viss del ha stannat av. Risken att utsättas för bilstöld har ändå inte varit så här låg sedan 1970-talet, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (Brå).

När det gäller bilinbrott varierar siffrorna rejält mellan olika kommuner men även här har siffran minskat de senaste åren. 

Generellt för både bilstölder och bilinbrott gäller att de allt oftare utförs av specialiserade ligor som sedan försöker exportera bilarna utomlands. Ligorna har ibland tillgång till avancerad elektronisk utrustning för att koda om nycklar och manipulera bilarnas stöldskyddssystem.

Det har också blivit betydligt vanligare med bildelsstölder, där tjuvarna stjäler strålkastare, krockkuddar och navigationssystem.

Västkusten hårt drabbat

Det är fler bilägare som uppger att de blivit utsatta för bilbrott i storstadsområdena än på landsbygden. Biltjuvarna verkar heller inte vilja ta sig över en bro för att komma över en bil – kommunerna Lidingö, Vaxholm, Gotland, Ekerö, Öland och Öckerö ligger alla relativt bra till i statistiken.

Västkusten och Skåne drabbas i mycket hög utsträckning för bilbrott jämfört med andra områden i Sverige. På topplistan över de tio mest drabbade kommunerna ligger flera på Västkusten eller i Skåne. Närheten till kontinenten, för att exportera bilarna, kan vara en anledning.

Centrala Göteborg är ett av de hårdast drabbade områdena i hela Sverige av bilbrott. Här sker mer än dubbelt så många bilbrott per 100.000 invånare som i den värst drabbade stadsdelen i Stockholm, Norrmalm.

Så många bilbrott sker i din kommun
Klicka i kartan för att se antalet bilbrott. Du kan också zooma med knapparna.
Öppna kartan i nytt fönster

Den här kartan visar antalet bilstölder och bilinbrott sammanlagt per 100.000 invånare för 2018. Källa: Brottsförebyggande rådet. Läs mer om hur vi gjorde kartan.

Så är läget i din stadsdel

De här tabellerna visar antalet bilstölder och bilinbrott per 100.000 invånare 2018.

Stockholm
Stadsdel Antal brott
Norrmalm 1.166
Bromma 873
Östermalm 859
Spånga/Tensta 854
Södermalm 849
Hässelby/Vällingby 811
Enskede/Årsta/Vantör 769
Älvsjö stadsdel 687
Hägersten/Liljeholmen 651
Farsta 630
Rinkeby/Kista 515
Skarpnäck 502
Skärholmen 493
Kungsholmen 485
Göteborg
Stadsdel Antal brott
Centrum 2.287
Majorna/Linné 1.641
Östra Göteborg 1.461
Lundby 1.017
Norra Hisingen 1.014
Örgryte/Härlanda 983
Askim/Frölunda/Högsbo 826
Västra Hisingen 557
Västra Göteborg 486
Malmö
Stadsdel Antal brott 
Norr 1.738
Väster 1.019
Öster 853
Söder 787
Innerstaden 574
Jag har blivit utsatt för bilinbrott eller bilstöld.
141
97