Undvik nybörjarnas misstag: Detta ska du undvika hos bilhandlaren

PREMIUM Att välja, provköra och slutligen köpa en ny eller begagnad bil är kul. Men också lite läskigt då affären som regel handlar om väldigt mycket pengar. Du vill förstås inte bli lurad eller göra ett dåligt köp och då ska du läsa vår lista om de tio vanligaste misstagen hos bilhandlaren. Gör din hemläxa först – sen gör du en bra bilaffär.
Annons

En del älskar att köpa ny bil och andra tycker det är värre än tandläkaren. Ett felaktigt beslut kan kosta många tusenlappar, en vetskap som bidrar till att öka nervositeten.

En del personer känner sig inte alls bekväma med att behöva pruta, samtidigt som man vet att det är en del av bilaffären. Ta i så fall med någon orädd kompis som är bra på att pruta. Glöm inte att bjuda på middag efteråt!

Bästa sättet att göra en bra bilaffär är att söka upp en kunnig och seriös bilhandlare. Sådana finns det gott om. Tyvärr finns det en del undantag också. Listan nedan hjälper dig att vara väl förberedd när du kommer till bilhandlaren. Då slipper du bli stressad och kanske ta fel beslut.

1. Bestäm dig för vilken bilmodell du vill ha

Gör din hemläxa och ta först reda på vilken bilmodell som är bäst, skriv upp de närmaste alternativen. Ibland är det bara en bilmodell du vill ha, ibland finns det flera kandidater.

Informationen du behöver får du från våra biltester, här på sajten och i tidningen. Välj ut de egenskaper du tycker är viktigast hos en bil och gör ett personligt val som passar just dig.

Vi har tusentals tester, provkörningar och begagnatguider till nästan alla marknadens bilar. Du kan också söka fram vad ägarna själva tycker om sina bilar. De här tjänsterna är öppna för dig som har en digital prenumeration på auto motor & sport eller för dig som har minst en helårsprenumeration på tidningen. Du kan prova gratis i en månad.

Vi testar ett hundratal bilmodeller varje år så chansen är stor att den modell som intresserar dig finns med i ett test.

En oseriös bilhandlare vill givetvis att du ska köpa ”kylskåpet” som stått osålt i ett halvår, men gå inte i den fällan. Håll dig till din egen lista, provkör dina favoritmodeller och leta efter bästa pris.

Undvik nybörjarnas misstag: Detta ska du undvika hos bilhandlaren
Din inbytesbil ska värderas, fixas till och sedan säljas. Du slipper detta besvär själv, men det kostar en del.

2. Kolla värdet på din inbytesbil

Sannolikt har du en bil med dig och den blir en viktig del i affären. Vill du sälja bilen privat får du förmodligen ut ett högre pris men det kan vara väldigt skönt att slippa allt trassel.

För att göra en bedömning av handlarens inbytespris behöver du värdera bilen. Det finns en del seriösa sajter som erbjuder värdering men du kan också söka på Blocket och se ungefär var motsvarande bilar ligger i pris. Värdeminskningen är snabb, så ibland kan det bli något av en chock att se hur mycket en tre år gammal bil tappat – men så ser verkligheten ut.

Bilhandlaren har kostnader för att ta in ett inbyte men du ska inte acceptera ett bud som ligger 30–50 procent under marknadspris. Det är inte seriöst. Ett annat alternativ är att låta en bilförmedlare som till exempel Kvd sälja bilen åt dig.

3. Vad kostar försäkringen?

Du har hittat den perfekta bilmodellen och letat upp ett exemplar i bra skick till rätt pris. Slå till? Nja, kontrollera först försäkringspremien. Beroende på ålder, toppeffekt, modell och bostadsort kan premierna variera kraftigt.

Din personliga kalkyl kan snabbt slå i taket och det är väldigt trist att behöva byta bil bara på grund av att den har för dyr försäkring. Tänk även på att fordonsskatten kan variera, vissa dieselmodeller ligger väldigt högt.

Undvik nybörjarnas misstag: Detta ska du undvika hos bilhandlaren
Prata med banken först, sen kan du bedöma bilhandlarens alternativ.

4. Fundera igenom finansieringen

Vid ett bilköp handlar väldigt mycket om ekonomi. Hur mycket pengar du kan lägga på din nya bil beror förstås på hur du kan finansiera köpet.

Kontrollera därför vilka alternativ som erbjuds. Prata med din bank vilka möjligheter som finns, om du har bilen som säkerhet går det att få bättre ränta, liksom om du kan belåna ditt boende.

Privatleasing hos bilhandlaren är allt vanligare och då gäller det som vanligt att kontrollera villkoren mycket noga. Att bryta ett leasingavtal i förtid kan vara svårt, till exempel. Kolla om service, försäkring, vinterhjul, med mera, ingår.

Villkoren för bilens värdering kan vara svåra att tyda, vilket kan ge dig ett lägre restvärde än du räknat med. Fast restvärde är därför att föredra. När du vet vad din bank kan erbjuda är det lättare att ta ställning till bilhandlarens finansiering.

Här kan du läsa mer om den stora nackdelen med privatleasing och vi har också en guide till hur du kan räkna för att se om privatleasing är bättre än ett billån.

Undvik nybörjarnas misstag: Detta ska du undvika hos bilhandlaren
Är vinterdäcken utslitna? Begär att nya ska ingå i priset.

5. Ingår vinterhjul?

Att sälja bil i Sverige utan att det ingår vinterhjul är ovanligt. Men ta inget för givet, se till att vinterhjul verkligen ingår i paketet.

Kontrollera också vilken typ av vinterdäck det är, dubbat eller odubbat? Kanske är de slitna och behöver bytas, i så fall ska det avspeglas i ett lägre pris.

Andra saker som du bör kontrollera är om det ingår gummimattor för vintern, om reservhjulet finns med, verktygssats för hjulbyte, varningstriangel, med mera.

Undvik nybörjarnas misstag: Detta ska du undvika hos bilhandlaren
Carfax är ett av de företag som kan visa historiken hos bilen.

6. Kolla bilens bakgrund

Vi skrev nyligen om importbilar som en del oseriösa bilhandlare manipulerar med skruvad mätarställning och förfalskad servicebok . Bilarna köps dessutom in utan att betala moms, med hjälp av så kallade ”målvakter”.

Bedrägerierna är omfattande och för att undvika att bli lurad måste du kontrollera bilens historik. Du kan kontakta Transportstyrelsen och begära ut dokumentationen från ursprungskontrollen, där finns till exempel inköpskvitton.

Du kan också köpa en Carfax-rapport för att undvika krockskadade bilar. Där finns ibland också historik för mätarställningen men inte för alla bilar.

Väldigt många ägarbyten på en begagnad bil är också en varningsklocka. Något hos bilen gör att man snabbt säljer den vidare. Ifylld servicebok ska givetvis ingå och gamla besiktningsprotokoll kan också ge en bild av bilens skick.

Undvik nybörjarnas misstag: Detta ska du undvika hos bilhandlaren
Välj verkstaden som är bäst för dig.

7. Provkör alltid bilen – känns den bra?

En bil ska du leva med dagligen i flera år, sannolikt. Många privatköpare behåller sina bilar i fem–åtta år och därför gäller det att du verkligen gillar bilmodellen.

Provkör för att leta efter missljud, uppenbara fel men känn också efter noga – är det här rätt bil för dig?

8. Välj den bästa verkstaden för dig

Bilhandeln omsätter stora summor men marginalerna är små. Istället tjänar handlarna pengar på service av bilarna och de försöker därför med alla metoder att fånga in dig som kund.

Men du väljer verkstad själv. Ta den som du har förtroende för och ligger på praktiskt avstånd. Prisbilden kan variera rejält så ring gärna runt på några olika orter innan du bokar tid.

9. Välj en annan bilhandlare

Förvånansvärt många bilköpare går inte till mer än en bilhandlare. Men kanske finns det en annan handlare som erbjuder ett bättre paket? Prova flera handlare.

Blir du inte seriöst bemött? Känns det fel? Då ska du definitivt välja en annan bilhandlare. Och om ingen av säljarna orkar prata med dig så ska du välja ett annat ställe att köpa bil. Varje kund som går in genom dörren är värdefull och ska tilltalas, helst direkt. De säljare som inte fattar det bör byta yrke.

Undvik nybörjarnas misstag: Detta ska du undvika hos bilhandlaren
Stressa inte iväg och köp en bil i panik. Känns det inte rätt så avvakta. Förr eller senare hittar du precis rätt bil.

10. Ha tålamod – hitta rätt bil kan ta tid

Erfarna bilhandlare vet att de kan mista hela affären om du får fundera för länge, och kanske hittar en annan bil. Oseriösa bilhandlare väljer därför taktiken att stressa fram ett köpbeslut hos kunden.

Men låt dig inte stressas. Det finns gott om bilar på marknaden och så länge du inte letar efter något väldigt unikt så kommer det fler tillfällen. Med is i magen och lite tålamod har du goda förutsättningar att undvika en dålig bilaffär.

Annons
Annons
Rulla till toppen