Audi visar nya Teslautmanaren – här är E-tron Quattro som koncept

Elektrisk fyrhjulsdrift och räckvidd på 50 mil – hur låter det? Här är de första bilderna på elsuven.

Audi visar nya Teslautmanaren – här är E-tron Quattro som koncept
Audi E-tron Quattro är längre än Q5 men kortare än Q7 – kanske döps den till Q6? Taklinjen ska ge coupévibbar.

I flera års tid har Audi haft planer på en utmanare till Tesla Model X, den kommande crossovermodellen, och nu verkar den äntligen vara på gång. Audi har släppt de första officiella faktauppgifterna om konceptbilen E-tron Quattro tillsammans med några skisser.

Tyvärr vet vi ju att konceptbilsskisser inte alltid ger en helt ärlig bild av hur bilen kommer se ut, men vi får i alla fall ett första smakprov på ungefär hur Audi tänker sig att suven ska se ut.

Audi E-tron Quattro ska alltså vara en "sportig" och helt eldriven suv som ska sättas i serieproduktion 2018. Räckvidden ligger på 50 mil. Tesla har ännu inte offentliggjort hur långt Model X kan köras på en laddning men Model S fixar som längst 43 mil enligt Tesla.

Konceptbilen E-tron Quattro får ett nytt infotainmentsystem med oled-skärm. Audi satsar en del på laddhybrider i form av A3 E-tron och kommande A4 E-tron, men den nya suv-modellen blir alltså helt eldriven.

Jämfört med laddhybridmodeller ska den nya eldrivna suven vara utvecklad redan från början för att gå på eldrift, enligt Audi, som också skryter en del om luftmotståndet: cW-värdet ligger på 0,25.

"Rörliga aerodynamiska element i fronten, på sidorna och på bakpartiet förbättrar luftflödet runt bilen och underredet är helt tillslutet för minska luftmotståndet", skriver Audi i pressmeddelandet.

Batteripaketet är placerat mellan hjulaxlarna, under passagerarutrymmet, vilket ska sänka tyngdpunkten. E-tron Quattro har tre elmotorer – en på framaxeln och två på bakaxeln – vilket förstås gör den fyrhjulsdriven.

I april bekräftade Audichefen Rupert Stadler att den eldrivna suv-modellen är under utveckling och att den blir "sportig och sexig".

"När det gäller elbilar är det väldigt klart för oss att en räckvidd på 50 mil är ett måste. För några år sedan ogillades suvarna och de sågs som bränsleineffektiva. Vi har bevisat att de kan vara mycket effektiva med lättviktsteknik och eldrivlinor. Tro mig: premiumkunderna är beredda att betala lite mer för att säga att de bryr sig om miljön", sa han i en intervju med Auto Express.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag väljer hellre Audis nya, eldrivna suv än en Tesla Model X.
510
219