BMW och Audi härmar Mercedes knep för att sänka vikten

Se upp när du beställer nya X1 – det här tillvalet lär många köpare missa.

BMW och Audi härmar Mercedes knep för att sänka vikten

Är det något vi lärt oss de senaste åren är det att varje gram räknas. Biltillverkarna måste till varje pris sänka förbrukningen och utsläppen. En viktig del blir att sänka tjänstevikten.

När Mercedes visade upp nya C-klass var det en sak som kanske inte nämndes i så många ord i försäljningsbroschyren: tankvolymen hade nämligen minskat med hela 18 liter, vilket sänker tjänstevikten med tolv kilo. Då får bilen en lägre uppgiven förbrukningssiffra. Det är alltså ett förhållandevis billigt sätt för att sänka förbrukningen.

Som tillval finns dock fortfarande en större tank. Men eftersom ECE-förbrukningen mäts med standardtanken blir den officiella förbrukningssiffran lägre.

Nu gör BMW samma sak med nya X1. Den har nämligen en tio liter större bränsletank som tillval – den måste köparna betala 1.000 kronor extra för. Med tanke på att BMW X1 marknadsförs som en "storstadssuv" kanske det inte gör något, och köparna kanske heller inte är intresserade av en extremt lång räckvidd som en större bränsletank skulle ge.

Men en del köpare lär nog ändå missa den diskreta rutan i tillvalslistan som döpts till "Större bränsletank" och som alltså kostar dig 1.000 kronor extra.

På BMW:s svenska hemsida står att samtliga X1, oavsett motoralternativ, har en tank som rymmer 61 liter. Men på den tyska hemsidan kan vi läsa att standardtanken rymmer 51 liter. Däremot är det bara den svagaste och starkaste dieselmodellen som har den mindre tanken som standard.

Med den minsta dieselmotorn och minsta tankstorleken blir räckvidden som längst 119 mil. Med den större tanken ökar räckvidden till 142 mil.

Uppdatering: Det visar sig att Mercedes och BMW inte är de enda som experimenterar med mindre bränsletankar. Signaturen fahlin skriver i kommentarsfältet att nya Audi A4 har en tank som bara rymmer 40 liter som standard men att den 54-literstank finns som tillval utan extra kostnad.

Gamla Audi A4 hade en bränsletank på 61 eller 63 liter, så inte ens med det kostnadsfria tillvalet har nya A4 en lika stor tank som föregångaren.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är helt okej med en liten bränsletank.
100
766