Polisen varnar: Falska parkeringsböter – så här skyddar du dig

Under den senaste tiden har polisen i Stockholm fått in allt fler anmälningar om falska p-böter. De som fått en p-bot på rutan uppmanas nu att kontrollera alla uppgifter noga. Du kan själv kontrollera genom att dubbelkolla vem som är betalningsmottagare.

Polisen varnar: Falska parkeringsböter – så här skyddar du dig

"Polisen – bedrägeri" är en sida på Facebook som varnar allmänheten för olika knep som kriminella använder. Den senaste varningen handlar om falska parkeringsböter, eller felparkeringsavgift alternativt kontrollavgift som det egentligen heter.

De falska p-böterna har dykt upp i Hägersten, Johanneshov och Länna men kan förstås förekomma på fler platser i Stockholmstrakten. Tidigare i år förekom en hel del falska p-böter i Göteborgstrakten.

De böter som anmälts i Stockholm har företaget "Parkerings­bolaget Sverige AB" som betalningsmottagare med bankgiro 642-3644. Företaget är registrerat i Stockholm och de personer som sitter i styrelsen har även registrerat företaget "Parkeringsavgift i Sverige AB", som dock inte har bankgiro kopplat till sig (ännu).

Beloppen på de falska p-böterna har varit på 650 respektive 1.000 kronor. Enligt anmälarna har det även förekommit ännu högre belopp. Normalt går felparkeringsavgiften i Sveriges kommuner till Transportstyrelsen med bankgiro 5051-6905. Transportstyrelsen sköter administrationen av parkeringsanmärkningar men inte åt privata parkeringsbolag som används av fastighetsägare.

Polisen uppmanar nu alla att kontrollera noga att felparkeringsavgiften är korrekt. Om bilen stått på kommunal mark är det alltså Transportstyrelsen som ska vara mottagare, med kommunens namn längst upp på lappen. Är det privat mark kan fastighetsägaren anlita ett privat parkeringsbolag, och då är det en "kontrollavgift". Man kan även gå till Bankgirots hemsida (klicka för att öppna i nytt fönster) för att se vem som är betalningsmottagare.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är alltid noga, får inga parkeringsböter!
116
70