Smarta systemet som ska rapportera in jobbiga potthål

Google kan utveckla ett nytt system som ska bespara din bil från potthålen.

Potthål kan ställa till det för fälgarna och fjädringen. Att styra undan för att undvika potthålet är inte heller alltid helt säkert. Ändå kan potthålen finnas kvar i vägarna i flera månder eller år. Google ska nu försöka lösa problemet. Foto: Kenneth Allen/Creative Commons

Duns! Återigen har du kört ned i ett rejält potthål och det rister i hela bilen. För en bilist är det jobbigt med potthål, för cyklister kan det vara livsfarligt, och att hamna på en vägsträcka med usel kvalitet kan snabbt förstöra vilken resa som helst.

Men snart kan det bli ändring.

Google har patenterat ett smart sätt för vem som helst att rapportera in var potthålen finns, skriver Autoblog. Genom att kombinera gps-funktionen i infotainmentsystemet, som vet var bilen befinner sig, med en rörelsesensor som känner av hur bilen rör sig i höjdled ska Googles system själv upptäcka när föraren kör ned i ett potthål och rapportera in det direkt via bilens eller mobiltelefonens internetanslutning.

På så sätt skapar Google en enorm databas där vägkvaliteten över hela världen rankas. Då blir det enklare att välja en väg med bra kvalitet i Google Maps.

Men det här systemet är långt från färdigutvecklat – Google har alltså bara sökt patent för systemet och det innebär inte att det blir verklighet. Sensorn och algoritmen som ska avgöra om föraren kört ned i ett potthål måste också vara välkalibrerad och gps-signalen måste vara tillräckligt exakt för att inte noggrannheten ska bli för dålig.

Att ett potthål rapporteras in innebär ju tyvärr inte heller att det repareras.

Men Googles idé borde ändå inte vara alltför krånglig att komma igång med. Har du någon jobbig potthålssträcka i närheten?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle kunna tänka mig att rapportera in var potthålen finns.
176
13