Här är bilhandlarna som fuskat med momsen – och dömts

Momsfifflet som en del svenska bilhandlare ägnar sig åt kan omsätta så mycket som 100 miljoner kronor. Här är några av alla personer som dömts.

Bilar för 21 miljoner – struntade i momsen

En man i 40-årsåldern har köpt åtminstone 85 bilar i Tyskland för mer än 21 miljoner kronor som sedan registrerats i Sverige men där ingen moms betalats. Han köpte bilarna åt ett antal finska företags räkning och fick betalt per bil i svarta pengar.

Enligt Skattverket kan momsen som han inte betalat ligga på 4,3 miljoner kronor, men då är den beräknad på bilarnas inköpsvärde och inte på nybilspriset. I själva verket kan momsen alltså vara betydligt högre.

När bilarna registrerades in i Sverige fick många av dem en förste ägare som var helt ovetande om att de stod som ägare. I många fall rörde det sig om damer i trakterna kring en svensk småstad.

Mannen har inget företag utan har bara kört och köpt bilarna. "Han har inte haft någon bokföring. I själva verket har han inte haft ett enda papper", skriver tingsrätten i domen. 

Mannen dömdes för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll till 2,5 års fängelse.


Uppgav att de var hotade

En kvinna och en man dömdes 2014 till grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt bidragsbrott till nio månaders respektive ett och ett halvt års fängelse.

Mannen och kvinnan har enligt åklagaren köpt in åtminstone 58 bilar utan att bokföra något och utan att betala skatt eller moms. Omsättningen för bilarna ligger på 20 miljoner kronor. Båda nekar till brott.

Det här paret uppgav att de varit hotade och därför tvingades göra bilaffärerna, men det kunde inte bevisas enligt åklagaren.


Importerade Ford Mustang

En 39-åring importerade krockade och skadade exemplar av Ford Mustang i USA, och reparerade och sålde dem – utan att bokföra försäljningen. "Ingen som helst bokföring har skett", skriver åklagaren.

Mannen registrerade bilar på vänner och släktingar eftersom privatpersoner bara får ta in en bil per år för eget bruk.

Mannen har dömts för grovt bokföringsbrott, grovt försvårande av skattekontroll och bidragsbrott till 1,5 års fängelse.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker polisen gör tillräckligt för att stoppa oärliga bilhandlare.
17
254