Därför vill polischefen förbjuda epa-traktorer

Efter flera larm i sommar där epa- och a-traktorer trimmats och körts väldigt fort på vanliga vägar ifrågasätter en polischef varför fordonstypen fortfarande finns kvar. Tycker du att den ska förbjudas?
Annons

I sommar har polisen flera gånger fått larm om epa-traktorer och a-traktorer som körts i extremt hög fart. Bland annat kunde vi rapportera om en a-traktor som körde ifrån polisen i 140 km/h. 

”Det är unga människor, för unga människor som kör. Man märker ofta att omdömet är inte fullt utvecklat så det blir ett lekfordon. Man är ute och sladdar och kör på områden där man inte ska köra”, säger Mats Östman, polisens trafikchef i region mitt till P4 Radio Uppland.

Fordonen ska vara spärrade så att det inte går att köra snabbare än 30 km/h, men det är relativt lätt att manipulera. Bara i Uppsala län finns enligt SR:s uppgifter 769 A-traktorer och EPA-traktorer registrerade, och man får köra dem från 15 års ålder med mopedkörkort. 

”Den här fordonstypen stammar från tiden efter andra världskriget då man behövde jordbrukstraktorer för att modernisera jordbruket. Det behovet har sedan länge försvunnit och jag förstår inte varför man tillåter den här fordonstypen idag”, säger Mats Östman. (Mer fakta om EPA- och A-traktorerna nedan)

• Vad tycker du – bör epa- och a-traktorer förbjudas?

Fakta EPA-traktorer

De så kallade EPA-traktorerna började byggas om på 30-talet till jordbruksredskap. När moderna traktorer kom på 50-talet skrotades många EPA-traktorer men ungdomar insåg att det var ett fiffigt sätt att köra ”bil” redan vid 15 års ålder. 1975 kom ett förslag att förbjuda EPA-traktorerna men det blev ett ramaskri och man skapade istället en kompromiss som innebar att befintliga EPA-traktorer fick vara kvar och nya byggas med ett nytt regelverk. De nya fordonen fick namnet A-traktor och ska bland annat ha ett utväxlingsförhållande på 10:1, vilket man brukar uppnå genom att ha dubbla växellådor.

Annons
Annons
Rulla till toppen