Polischef vill förbjuda epa-traktorer

Efter flera larm i sommar där epa- och a-traktorer trimmats och körts väldigt fort på vanliga vägar ifrågasätter en polischef varför fordonstypen fortfarande finns kvar. Tycker du att den ska förbjudas?

I sommar har polisen flera gånger fått larm om epa-traktorer och a-traktorer som körts i extremt hög fart. Bland annat kunde vi rapportera om en a-traktor som körde ifrån polisen i 140 km/h. 

"Det är unga människor, för unga människor som kör. Man märker ofta att omdömet är inte fullt utvecklat så det blir ett lekfordon. Man är ute och sladdar och kör på områden där man inte ska köra", säger Mats Östman, polisens trafikchef i region mitt till P4 Radio Uppland.

Fordonen ska vara spärrade så att det inte går att köra snabbare än 30 km/h, men det är relativt lätt att manipulera. Bara i Uppsala län finns enligt SR:s uppgifter 769 A-traktorer och EPA-traktorer registrerade, och man får köra dem från 15 års ålder med mopedkörkort. 

"Den här fordonstypen stammar från tiden efter andra världskriget då man behövde jordbrukstraktorer för att modernisera jordbruket. Det behovet har sedan länge försvunnit och jag förstår inte varför man tillåter den här fordonstypen idag", säger Mats Östman. (Mer fakta om EPA- och A-traktorerna nedan)

• Vad tycker du – bör epa- och a-traktorer förbjudas?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker att denna fordonstyp ska förbjudas!
368
144