Så svindyra är delarna till sportbilarna – växellåda för 340.000

Att köpa sportbil kan vara dyrt. Att köpa reservdelar till dem kan bli ännu dyrare.

Vad kostar egentligen ett nytt kombiinstrument till nya Audi TT? Modellen är inte gammal så det dröjer säkert länge innan det behöver bytas – om det någonsin behöver bytas. Men om Audi TT-ägaren trots allt behöver byta ut de digitala instrumenten blir det riktigt dyrt.

Tyska auto motor und sport har sammanställt priserna för en del detaljer och komponenter i nya sportbilar. Ofta blir det alltså rejält dyrt – men om bilar är det stora intresset ska det förstås få kosta!

De digitala instrumenten i nya Audi TT ser häftiga ut och kan anpassas efter förarens önskemål. I stadstrafik kan till exempel mätarna bytas ut mot en stor navigationskarta för att hitta rätt. Men ska kombiinstrumentet bytas ut kostar det 17 500 kronor – plus arbetskostnad.

Lamborghini Huracán har en högvarvig V10-motor på 610 hästkrafter och kostar 1,8 miljoner kronor – då kanske ett olje- och tändstiftsbyte, som måste göras vartannat år eller efter 3.000 mil – för 22 000 kronor inte är så farligt, egentligen?

McLaren 650S har en häftig "Airbrake", alltså en spoiler baktill som fälls upp när föraren bromsar och som på så sätt kompletterar bromsarna. Den styrs med två hydraulikenheter och om bara en av dem går sönder kostar det 23 000 kronor.

Mercedes-AMG GT S har keramiska bromsar som tillval precis som en del konkurrenter. Men när skivorna behöver bytas kostar det 33 000 kronor – per skiva. Alltså 66 000 kronor för bara framaxeln. På bakaxeln kostar skivorna 60 000 kronor så behöver samtliga bytas får ägaren slanta upp 126 000 kronor – plus kostnaden för belägg och arbete.

Det är ungefär lika mycket som en helt ny Volkswagen Polo.

Inträdesbiljetten till Porsche 911 GT3 RS kostar 1,8 miljoner och då får du riktigt många läckra designdetaljer som på olika sätt ska förbättra körupplevelsen. Låg vikt är förstås viktigt och därför har Porsche 911 GT3 RS bland annat en bagagelucka i kolfiber. Som kostar 105 000 kronor att byta ut. 

Nissan GT-R ska vara den prisvärda supersportbilen men riktigt lika billig som vid lanseringen är den inte längre. En häftig detalj är den sexväxlade dubbelkopplingslådan som är monterad baktill. Men om den ska bytas ut mot Nissans uppdaterade och förstärkta växellåda, till exempel om ägaren trimmat sin bil och växellådan gått sönder, har det också sitt pris – nämligen 340.000 kronor plus arbetskostnad.

För de pengarna kan du få en riktigt välutrustad Seat Leon Cupra. Inklusive dubbelkopplingslåda.

Jag tycker det är viktigt att bilen är billig att äga.
484
156
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.