Nya Porsche 911 Carrera: "Turbon gör den bättre"

Pär Brandt känner på nya Porsche 911 med turbomotor. "Jag har aldrig åkt snabbare i en 911", säger han. Han är lyrisk när grottar ner sig i alla teknikdetaljer och den nya motorn.

Tekniknörden Pär Brandt är i himlen, eller rättare sagt Hockenheim och grottar ner sig i Porsche 911:as nya motor och teknik. Han är lyrisk.

Hej Pär, hur har du det?

"Jo, det är bra. Jag trodde visserligen att jag skulle till Berlin, men jag landade i Frankfurt och befinner mig nu på Hockenheim Ring. Och det var ju tur jag hamnade där, för här finns också nya, ansiktslyfta Porsche 911 Carrera. Som det var tänkt... Den riktiga provkörningen ligger en bit framåt i tiden, så ingen körning för min del idag. Däremot har jag åkt med en chassiingenjör som var helt vild. Väldigt duktig förare, han brukar tydligen köra 24-timmars på Ringen. Men jag kan säga att jag har aldrig åkt så fort i en Porsche 911. Kanske med undantag av Stefan Roser och Ruf CTR..."

Så om du inte ska köra, vad ska du göra?

"Jo, jag är här för ett teknikseminarium om nya Porsche 911. Jag ska grotta ner mig i den nya tekniken och det är otroligt spännande. Redan nu kan jag säga, att de som är oroliga för att 911 med turboladdning har förlorat sin spets och gasrespons, de kan sova lugnt inatt. Jag kan försäkra, det har den inte. Förutom att den har fått mer effekt, särskilt vid låga varv, går den så in i bomben. Även om jag inte har kört själv så känner man att gasresponsen inte är till det sämre, snarare tvärtom, och särskilt på låga varv. "

Ska du fördjupa dig i något särskilt?

"Jag har nyss fått en genomgång av motorn och drivlinan. Motorn är helt ny, och det finns mycket intressant att berätta, bland annat att man plasmasprutar cylinderväggen med gjutjärn. Dessutom ska jag ta en noggrann titt på det nya infotainmentsystemet, det blir kul! Alla spännande detaljer om tekniken och den nya motorn kommer jag att berätta om i artiklar på sajten och i tidningen (nr 21). Det kommer bli faktaspäckat, så missa inte det!"

• Vi provkör sista Porsche 911 med sugmotor och manuell låda i auto motor & sport nr 19. Klicka här!

Helt rätt med turbomotor i Porsche 911.
155
56
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.