Mercedes Concept IAA visar nya formspråket – som en pil i luften

Lågt luftmotstånd är det som gäller för Mercedes framtida formspråk och det visar man med "Concept IAA". Här samlas avancerade, aerodynamiska hjälpmedel med supermodern inredning. Koncept – ja – men tekniken och designen är på väg in i serieproduktion. Gillar du Mercedes nya stil?

Vi svenskar säger Frankfurtsalongen men det korrekta namnet på mässan är IAA, "Internationale Automobil Ausstellung für Personenkraftwagen in Frankfurt am Main". Mercedes leker med denna akronym och ger IAA en ny innebörd: "Intelligent Aerodynamic Automobile".

Mercedes Concept IAA ser avancerad ut men konceptbilen innehåller teknik som inte ska ligga allt för långt fram i tiden. Inom motorsporten är det som regel inte tillåtet med aktiva, aerodynamiska hjälpmedel men på gatbilar är det fritt fram och vi har de senaste åren sett många exempel på aktiva bakvingar som exempelvis kan agera "luftbroms" vid inbromsning och därmed stabilisera bakvagnen.

Mercedes tar dessa möjligheter till en ny nivå med Concept IAA. Flera karossdelar aktiveras i hastigheter över 80 km/h och till exempel bakpartiet växer ut med 390 millimeter. Fälgsidorna blir släta och även fronten ändrar form. Med dessa aerodynamiska hjälpmedel aktiverade uppnår Mercedes Concept IAA ett luftmotstånd på endast Cd 0,19. Och då är det ingen liten bil, konceptet mäter 504 centimeter i längd stillastående, och växer till 543 centimeter med karossdelarna aktiverade.

Drivlinan är en laddhybrid med bensinfyra på 210 hk och en elmotor med 80 hk. Sammanlagda systemeffekten anges till 205 kW (279 hk). Det ska räcka för en topphastighet på 250 km/h och ett CO2-utsläpp på bara 28 g/km. Räckvidden för eldriften är 66 kilometer.

Interiören är en fortsättning av den designfilosofi vi ser i S-klass och S-klass Coupé. Inte många fysiska knappar då det mesta utgörs av pekskärmar. Enligt produktchef Ola Källenius är det här funktioner och teknik som Mercedeskunderna kan vänta sig i framtida seriemodeller.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle gärna se en liknande design på Mercedes framtida modeller!
237
304