Officiell: Audi E-tron Quattro ska ge Tesla Model X en match

Officiell: Audi E-tron Quattro ska ge Tesla Model X en match
"Den kombinerar körglädje med lång räckvidd, en uttrycksfull design och fantastisk komfort", säger Ulrich Hackenberg, utvecklingschef på Audi, om nya E-tron Quattro.

Alla biltillverkare vill på något sätt utmana Tesla. Porsche har nyss presenterat konceptbilen Mission E som ger en liten förhandstitt in i framtiden på hur en eldriven modell med 600 hästkrafter skulle kunna se ut.

Även Audi har en eldriven modell på gång i form av en suv som ska utmana Tesla Model X. Som konceptbil går den under namnet Audi E-tron Quattro och den smygvisades i augusti. Nu är det dags för publik premiär på Frankfurtsalongen.

Audi E-tron Quattro är alltså en helt eldriven suv med 500 hästkrafter och ett luftmotstånd på relativt låga 0,25. Modellen ska börja säljas "tidigt 2018", lovar Audi.

Gillar du knappar är Audi E-tron Quattro något för dig. Alla inställningar sköts på de två oled-skärmarna.

Bilen har en elmotor för framaxeln och två elmotorer för vardera hjulet på bakaxeln. Boostläget ger ett vridmoment på över 800 Nm. 0–100 km/h klaras av på 4,6 sekunder och toppfarten ligger på 210 km/h.

Batteripaketet ligger inbakat i golvet för att sänka tyngdpunkten. Audi utlovar en räckvidd på över 50 mil och en smidig detalj är att E-tron Quattro får stöd för trådlös laddning. Med rätt tillbehör kan föraren alltså bara köra in bilen i garaget eller på sin parkeringsplats och låta bilen ladda utan att behöva koppla in sladden.

Audi E-tron Quattro är något längre och bredare än en Volvo XC60 men betydligt lägre. Det ska ge ett sportigare intryck. Interiören går flera steg längre än de flesta av dagens modeller – E-tron Quattro verkar nämligen inte ha en enda fysisk knapp, förutom på ratten. Istället finns två oled-skärmar som sköter multimediasystem, klimatanläggning och allt annat.


Uppdatering 11.00: Audi E-tron Quattro ska hets Q6 när den lanseras 2018, skriver Autocar. Priset hamnar på omkring 750.000 kronor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker detta var riktigt snyggt. Bra jobbat, Audi!
345
49