Volkswagen anklagas för att ha fuskat med utsläppen

En halv miljon bilar har en särskild mjukvara som gör bilen extra snål vid förbrukningstester – men inte i verkligheten.

Volkswagen anklagas för att ha fuskat med utsläppen
Jetta är en av många VW-modeller som haft den särskilda mjukvaran med ett "fuskläge".

För några år sedan utsågs dieselversionen av Volkswagen Jetta till Green Car of the Year i USA, och koncernen har länge marknadsfört dieselbilar under namnet "Clean Diesel" på den amerikanska marknaden. Men i själva verket är bilarna kanske inte alls särskilt klimatsmarta. Åtminstone inte enligt amerikanska Environmental Protection Agency.

Volkswagen och Audi anklagas nämligen för att ha fuskat med utsläppen i flera dieselmodeller mellan 2009 och 2015. Därför kan koncernen nu eventuellt tvingas återkalla 482.000 bilar med 2,0-liters TDI-motorer, skriver Automotive News.

Bilarna ska ha haft en avancerad mjukvara som kan avgöra om bilen genomgår förbrukningstester hos EPA. I så fall aktiveras ett särskilt "snålkörningsläge". Det stängs sedan av när bilen körs på vanlig väg.

Den här skandalen har kommit att kallas Dieselgate.

Så här ser det ut på amerikanska Volkswagens Youtubekonto – TDI-reklamfilmerna som skryter om den låga förbrukningen är borttagna.

Det kan alltså röra sig om omfattande och medvetet fusk från Volkswagens och Audis sida, något som är olagligt och som kan innebära att bilarna i själva verket släpper ut upp till 40 gånger mer kväveoxider än tillåtet.

"Detta är väldigt allvarligt, inte bara för att den här enheten leder till utsläpp som är många gånger högre än tillåtet, men också för att Volkswagen har dolt detta för EPA, staten Kalifornien och konsumenterna. Vi förväntade oss mer av Volkswagen. Vi ser mycket allvarligt på detta", säger Cynthia Giles på EPA till Automotive News.

Det är oklart exakt hur mjukvaran kunde avgöra om bilen genomgick ett körcykelprov för att mäta förbrukning och utsläpp. Volkswagen har nu blivit varnade av EPA och än så länge har inga bötesbelopp blivit aktuella.

Om Volkswagen tvingas betala böter kan det handla om så mycket som 308.000 kronor per bil, eller totalt nästan 150 miljarder kronor. Det är också oklart på vilken chefsnivå som detta är känt inom koncernen.

Volkswagen samarbetar med utredarna men har inte erkänt något fel ännu. Bilarna som kan ha det särskilda fuskläget är Volkswagen Jetta, Beetle, Golf och Passat samt Audi A3.

Volkswagen har tagit bort alla reklamfilmer om TDI-modeller från Youtube, skriver Jalopnik.

• Du kan läsa mer om Dieselgate på vår samlingssida om Volkswagens dieselfusk.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker låg förbrukning är viktigt när jag köper bil.
676
154