Volkswagen ber om ursäkt efter dieselskandalen – stoppar försäljningen

VW Groups koncernchef Martin Winterkorn ber om ursäkt för dieselskandalen i USA. "Det är min högsta prioritet att gå till botten med det här" sa Winterkorn som tillsatt en extern, oberoende utredning.

Volkswagen ber om ursäkt efter dieselskandalen – stoppar försäljningen

Volkswagen anklagades i fredags för att ha fuskat i amerikanska utsläppstester med flera modeller i skandalen som går under namnet Dieselgate. En särskild mjukvara ska ha känt av när bilen gick igenom testmomentet och tillfälligt ha aktiverat ett särskilt läge som ger mindre utsläpp.

När utsläppstestet var avklarat stängdes det särskilda läget av vilket innebar att bilarna kunde släppa ut upp till 40 gånger mer i verkligheten än Volkswagen uppgav. Det var amerikanska Environmental Protection Agency som avslöjade nyheten.

Nu har Volkswagen svarat på anklagelserna. Koncernchefen Martin Winterkorn ber om ursäkt.

"Personligen är jag väldigt ledsen att vi har brutit förtroendet hos våra kunder och hos allmänheten. Vi kommer samarbeta till fullo med de ansvariga myndigheterna med öppenhet och snabbhet för att tydligt, öppet och fullständigt ta reda på alla fakta", säger han i ett uttalande.

Du kan läsa hela hans uttalande om Dieselgate här nedan.

Volkswagen har beställt en oberoende, extern granskning som ska ta reda på hur detta gått till. EPA kräver att Volkswagen återkallar samtliga 482.000 bilar – tillverkade mellan 2009 och 2015 – som har haft "fuskläget" installerat, och EPA hotar också med böter på så mycket som 150 miljarder kronor. Det väcker också frågan om konkurrenter som BMW, Mercedes och GM kan ha missgynnats konkurrensmässigt.

Volkswagen ska också ha stoppat försäljningen av alla dieselbilar med 2,0-litersmotorer av modellår 2015, skriver Detroit News.

De senaste åren har Volkswagens försäljning gått relativt trögt i USA. Dieselbilarna marknadsförs under namnet "TDI Clean Diesel" och för några år sedan utsågs Jetta till "årets gröna bil".

• Du kan läsa mer om Dieselgate på vår samlingssida om Volkswagens dieselfusk.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volkswagen verkar hantera den här dieselskandalen på ett bra sätt.
121
411