Galna ryktet: Mercedes skippar dieselbilar helt?

Dyra att utveckla och går nästan inte att sälja någon annanstans än i Europa.
Annons

Galna ryktet: Mercedes skippar dieselbilar helt?
Dieselbilarna har utvecklats enormt snabbt de senaste åren, men eventuellt kan de köras om av hybridtekniken framöver, tror en produktplanerare på Mercedes.

Mercedes kan slopa utvecklingen av nya dieselbilar helt, åtminstone på lång sikt. Det uppger en produktplanerare som Autoblog intervjuat.

Nyheten kommer bara några dagar efter att Volkswagen erkänt systematiskt fusk för att sänka utsläppen från dieselbilar på den amerikanska marknaden.

”Diesel är tekniskt invecklat och väldigt dyrt. Additiven som minskar partikelutsläppen är väldigt kostsamma. Vi kommer se fler hybrider framöver för att möta utsläppsreglerna”, säger hen.

Bland de nya konceptbilar som brukar visas upp på olika bilsalonger blir det alltmer ovanligt att någon av dem drivs av en dieselmotor. Istället är de flesta el- eller hybriddrivna.

Galna ryktet: Mercedes skippar dieselbilar helt?
På bilsalongen i Frankfurt visades konceptbilen Mercedes IAA upp – och precis som i de flesta andra konceptbilar har den ingen dieselmotor utan bensinhybridteknik.

Men försäljningen av dieselbilar har länge varit extremt viktig i Europa, som fortfarande är Mercedes absolut viktigaste marknad – större än både USA och Kina. Därför är det inte särskilt troligt att Mercedes skulle sluta tillverka dieselbilar under de närmaste åren.

På lite längre sikt, när batteritekniken blir billigare och utvecklingskostnaden därför blir lägre för hybrider än för dieselbilar, kan det dock bli aktuellt att slopa dieselbilarna helt. Särskilt när flera europeiska storstäder inför förbud mot dieselbilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen