Nya uppgifterna om Apples bil – då lanseras den

Apple ska lansera en bil men den blir inte helt självkörande, uppger källor till Wall Street Journal.
Annons

Det är många som vill vara ”bilvärldens Apple” – att kunna sälja bilar på samma sätt som Apple säljer prylar verkar vara lockande.

För några år sedan var marknadschefen övertygad om att General Motors kunde bli bilvärldens Apple och under bilsalongen i Frankfurt sa Volkswagenchefen Martin Winterkorn att koncernen ska bygga ”smarta telefoner på hjul”.

Men det finns trots allt bara ett Apple och ryktena om att Apple utvecklar en bil under kodnamnet Project Titan vägrar dö. Apple har börjat köra mystiska testbilar som senare visade sig fotografera vägar för Apple Maps, men det här projektet ska enligt ryktena alltså handla om en eldriven Applebil, kanske på samma tema som Googles bil.

Nu uppger Wall Street Journal att Apple snabbar på utvecklingen av bilen som ska lanseras 2019. Det finns planer på att 1.800 personer ska jobba med utvecklingen. Den senaste tiden har Apple rekryterat en del personer från bilbranschen, börjat leta efter en testbana och fått tillstånd att testa självkörande bilar i Kalifornien.

Applebilen blir dock inte helt självkörande, uppger Wall Street Journal.

Exakt varför Apple skulle ge sig in i den konkurrensutsatta bilbranschen, där försäljningsmarginalerna ofta är låga, är oklart – men samtidigt har det också varit Apples specialitet genom åren: att ta sig in i en bransch där utvecklingen avstannat och lansera något nytt.

Alla är dock inte övertygade om att det faktiskt blir någon Applebil. Jean-Loius Gassée har själv jobbat på Apple och dömer ut ryktena helt.

”Den fantastiska Applebilen är bara fantasier”, skriver han i ett långt blogginlägg där han gav många anledningar till varför.

Nya uppgifterna om Apples bil – då lanseras den
För några månader sedan började Apple fotografera gator till karttjänsten, på samma sätt som Google Street View.

Skämtade själva om Applebilen

På Apples senaste pressevent demonstrerades bland annat nya iPhone 6S och 6S Plus. Craig Federighi, chef för mjukvaruutveckling på Apple, visade upp den nya mobilen bland annat med ett skämtsamt mejl från en kollega med ämnesraden ”Check out my new Apple ride”.

”Jag har hört rykten om det här på internet så jag är nyfiken på vad det är… Så jag tar en titt och ser om vi kan avslöja något här ikväll.”

Men mejlet innehöll bara en bild på en enhjuling och hamnade i papperskorgen.

Nya uppgifterna om Apples bil – då lanseras den
”Check out my new Apple ride”, skrev en kollega till Apples mjukvaruchef i demonstrationen av de nya iPhonemodellerna.
Nya uppgifterna om Apples bil – då lanseras den
Mejlet var skämtsamt formulerat…
Nya uppgifterna om Apples bil – då lanseras den
…och hamnade i papperskorgen.
Annons
Annons
Rulla till toppen