Nya uppgifter: Volkswagens vd sitter kvar – trots dieselskandalen

Direkt konsekvens av den pinsamma dieselskandalen.

Efter den pinsamma utsläppsskandalen får Volkswagenchefen Martin Winterkorn sparken, enligt uppgifter till tyska Tagesspiegel, skriver Svenska Dagbladet.

Detta ska vara en direkt konsekvens av att Volkswagen fuskat med utsläppen, det som kommit att kallas Dieselgate.

De här uppgifterna är inte bekräftade av Volkswagen, men enligt uppgifterna till den tyska tidningen – som ska komma från initierade källor i Volkswagens styrelse – ska Martin Winterkorn alltså få sparken på fredagens styrelsemöte.

I och med att Martin Winterkorn lämnar sin tjänst ersätts han av Matthias Müller, som nu är vd för Porsche, skriver SvD.

Volkswagen reserverar nu över 60 miljarder kronor under tredje kvartalet för att kunna klara av kostnaderna för det som kommit att kallas för "Dieselgate".

"Pengarna avsätts för att täcka nödvändiga åtgärder och andra insatser för att vinna tillbaka kundernas förtroende", skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.

Det innebär också att vinstprognosen för 2015 justeras. Volkswagenaktien fortsätter rasa under tisdagen.

Enligt Volkswagens egna undersökningar kan så många som elva miljoner bilar omfattas av det så kallade fuskläget, som sänker utsläppen enbart när bilen testas. Det särskilda "fuskläget" där mjukvaran sänker utsläppen vid ett test finns alltså i betydligt fler exemplar och motorer än vad EPA avslöjade. I det avslöjandet bekräftades att fuskläget finns i 2,0-litersdieselmotorn i bland andra Passat, Golf och Audi A3.

Enligt Volkswagen är uppgiferna om att Martin Winterkorn skulle vara på väg att få sparken eller avgå "korkade". Volkswagen dementerar uppgifterna.

"Det är nonsens", säger en talesperson för Volkswagen enligt Automotive News.

• Du kan läsa mer om Dieselgate på vår samlingssida om Volkswagens dieselfusk.

Winterkorn sitter kvar

Uppdatering 17.00: Martin Winterkorn avgår inte som koncernchef för Volkswagen. Det säger han i ett videouttalande på tisdageftermiddagen.

Uppgifterna om att Martin Winterkorn skulle sparkas eller avgå, som kom från "interna källor" i Volkswagens styrelse, verkar alltså inte vara korrekta.

Enligt Winterkorn går Dieselgate "tvärt emot" vad koncernen står för.

"Men just vid den här tidpunkten har jag inte svar på alla frågor", säger han.

"Vårt team förtjänar inte det här"

Uppdatering 21.00: Från och med nu lägger Volkswagen korten på borden kring Dieselgate, enligt Martin Winterkorn.

"Jag är mycket medveten om att detta nu ifrågasätts. Det förstår jag. Men det vore fel om det hårda och ärliga arbetet som 600.000 personer gjort misstänkliggörs generellt på grund av de dåliga misstagen som några få har gjort. Vårt team förtjänar inte detta."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har fortfarande förtroende för Volkswagen efter "dieselgate".
87
290