Dieselgate förvärras – nu avgår Martin Winterkorn

"Jag känner inte till att jag skulle gjort något fel", säger koncernchefen som nu avgår efter Dieselgate.

Krisen i Volkswagen förvärras. Nu avgår koncernchefen Martin Winterkorn, uppger Volkswagen i ett pressmeddelande.

"Jag är chockad av de senaste dagarnas händelser. Framför allt är jag förvånad över skalan på de oegentligheter som var möjligt inom Volkswagengruppen", säger han i ett uttalande.

Enligt Martin Winterkorn tar han själv ansvar för skandalen, som kallas Dieselgate, och han har själv tillfrågat styrelsen om att säga upp sig som koncernchef. 

"Jag gör det för att det ligger i företagets intresse även om jag själv inte känner till att jag gjort något fel", säger han.

Beskedet kom vid halv sex-tiden på onsdagseftermiddagen. Hur det här beskedet kommer påverka Volkswagens aktie lär märkas under torsdagen.

Enligt styrelsen hade Winterkorn "ingen kännedom om att utsläppssiffrorna manipulerades".

Att Martin Winterkorn avgår blir en nystart för företaget, säger han.

"Volkswagen har varit, är och kommer alltid vara mitt liv. Processen med klarhet och öppenhet måste fortsätta. Det är enda vägen för att vinna tillbaka förtroendet."

Trots att Winterkorn pratar om öppenhet och klarhet har svenska bilägare fortfarande inte fått något svar på om svenska bilar omfattas av fusket. Volkswagen Sverige fortsätter lägga locket på.

"Jag är övertygad om att Volkswagengruppen och dess team kommer övervinna den här allvarliga krisen", säger Martin Winterkorn.

Det ryktades tidigare om att Martin Winterkorn skulle avgå som koncernchef. Uppgifterna kom från "insatta källor" i styrelsen, men Volkswagen avfärdade ryktena som "nonsens".

Det är inte klart vem som ska ersätta Martin Winterkorn, och det är oklart om Winterkorn avgår med pension eller fallskärm.

Enligt Volkswagen kan vi förvänta oss fler personalförändringar under de kommande dagarna. Volkswagen har "stor respekt" för Winterkorns beslut.

Winterkorn får 270 miljoner

Efter beskedet att Martin Winterkorn avgår som koncernchef för Volkswagen började det spekuleras i om han avgår med pension eller fallskärm. Nu uppger Bloomberg att Winterkorn får 270 miljoner kronor när han avgår.

Dessutom kan han få ytterligare flera miljoner kronor i avgångsvederlag beroende på hur styrelsen klassar hans avgång.

Förra året var Winterkorn den näst högst betalde chefen i Tyskland.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är rätt beslut av Volkswagen att Martin Winterkorn avgår.
234
71