Analytikern om att Winterkorn avgår: "Det var nödvändigt"

Oavsett om han visste om dieselfusket eller inte reflekterar det dåligt på Winterkorn och hans ledaregenskaper, säger en branschanalytiker till The Guardian.

Dieselgate innebär slutet för Martin Winterkorns period som koncernchef för Volkswagen.

Dieselgate sänder chockvågor i bilbranschen och ingen vet hur stor den här skandalen blir. Koncernchefen Martin Winterkorn har avgått och mer än elva miljoner bilar kan omfattas av dieselfusket.

Det ryktades om att Martin Winterkorn skulle avgå redan tidigare i veckan. Då avfärdade Volkswagen ryktena som "nonsens". Men under onsdagkvällen kom beskedet att han slutar.

"Med mer än 20 år på Volkswagen, när han snabbt steg i graderna för att leda biltillverkaren, verkade det som att Winterkorn var redo att sola sig i glansen av att Volkswagen skulle bli världens största biltillverkare", säger Karl Brauer, analytiker på Kelley Blue Book, till The Guardian.

"Men Volkswagens medvetna och omfattande försök att lura myndigheterna världen över tyder på att Volkswagens tillväxt har en mörk baksida. Detta har pågått i flera år, vilket innebär att Winterkorn antingen visste om fusket och godkände det, eller att han inte lyckades upptäcka och stoppa det. Båda situationerna reflekterar väldigt dåligt på Winterkorn och hans ledaregenskaper", säger Karl Brauer och fortsätter:

"Med tanke på de tragiska konsekvenserna denna skandal kommer ha på Volkswagen var det inte bara troligt att Winterkorn skulle avgå, utan nödvändigt."

Dieselgate – vad har hänt? Läs mer här.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har fortfarande förtroende för Volkswagen trots skandalen.
29
61