Biltillverkarna försökte begrava avslöjande rapport

Europeiska bilar har överlägsen krocksäkerhet jämfört med amerikanska. Det visar en rapport som biltillverkarna har försökt dölja.
Annons

Biltillverkarna försökte begrava avslöjande rapport
Vid en del olyckor kan en europeisk version av en bilmodell vara upp till 33 procent säkrare än en amerikansk version, visar studien som bland annat tagits fram på Chalmers i Göteborg.

Volkswagen befinner sig i djup kris efter avslöjandet om fusket med utsläppen från miljontals dieselbilar. Dieselgate försämrar ryktet för hela branschen och nu kommer fler nyheter som inte precis lyfter fram bilbranschens bästa sida.

Flera biltillverkare har nämligen försökt hemlighålla en rapport som visar att krocksäkerheten är sämre i bilar som säljs i USA än i Europa. Rapporten läcktes till The Independent.

Det var biltillverkarna själva som med hjälp av en undersökning ville visa att säkerhetsstandarden i Europa och USA till stor del var likvärdig. Men det är den inte, visade undersökningen – och efter det ska alltså rapporten ha blivit ”begraven”.

Studien beställdes av Alliance of Automobile Manufacturers där BMW, Fiat/Chrysler, Ford, General Motors, Jaguar/Land Rover, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Porsche, Toyota, Volkswagen och Volvo ingår.

Själva studien utfördes bland annat hos Chalmers i Göteborg.

• Fotnot: Tidigare skrev vi att Peugeot/Citroën och Renault ingick i Alliance of Automobile Manufacturers. Det stämmer inte.

Annons
Annons
Rulla till toppen