Matthias Müller tar över som koncernchef för VW Group

Enligt flera mediauppgifter under torsdagskvällen har nuvarande Porscheschefen accepterat uppdraget som ny koncernchef för Volkswagen Group. Utnämningen sker officiellt under fredagens styrelsemöte. Men uppdraget blir tufft, Matthias Müller har en smutsig byk som ska tvättas.

Matthias Müller tar över som koncernchef för VW Group
Matthias Müller har stöd från båda sidorna av ägarfamiljen. Till höger Wolfgang Porsche, kusin med Ferdinand Piëch.

Samstämmiga uppgifter från "källor med insyn", som det brukar heta, berättar ikväll att Matthias Müller har accepterat styrelsens förfrågan om att ta över som koncernchef för Volkswagen Group. Utnämningen väntas meddelas efter ordinarie styrelsemöte under fredagen (25 september).

Matthias Müller ersätter därmed Martin Winterkorn som avgick under onsdagen. Müller är idag 62 år och har lett Porsche sedan 2010 då han ersatte Michael Macht. Innan stinten som Porschechef var Matthias Müller ansvarig för produktplanering och kommande modellserier hos Volkswagen, han har alltså en god inblick i arbetet hos moderskeppet.

När maktkampen mellan tidigare styrelseordföranden Ferdinand Piëch och koncernchefen Martin Winterkorn stormade som bäst i april meddelade Piëch att Matthias Müller borde förbereda sig att ta över som koncernchef efter Martin Winterkorn. Det fick styrelsen att gå i taket och istället blev det Ferdinand Piëch som lämnade ordförandeposten.

Men det är väl känt att Matthias Müller har stöd från båda de mäktiga grenarna av familjeträdet Porsche/Piëch, som tillsammans äger en majoritetspost av företaget.

Det uppdrag Matthias Müller har framför sig är inte avundsvärt. Volkswagen är stämplade som fuskare och varumärket har fått sig en rejäl skamfläck som inte låter sig putsas bort utan vidare. Framför allt kan det bli kostsamt för VW Group och hämma produktutvecklingen.

Du som vill läsa mer om maktkampen i VW Group kan klicka på den här länken och läsa en krönika där det visar sig att Ferdinand Piëch haft rätt hela tiden.

Matthias Müller har ett dokumenterat motorsportintresse, förstärkt av fem år som chef över Porsche och krönt av triumfen på Le Mans i somras. Men just nu väntar andra arbetsuppgifter av mindre angenäm art.

Uppdatering 25/9: Nu är det klart att Matthias Müller tar över som chef för Volkswagenkoncernen – det bekräftades av Volkswagen under fredagkvällen.

!Vi kommer att överleva den här krisen", sa Matthias Müller på fredagskvällen, enligt AFP.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Matthias Müller blir en bra koncernchef för VW Group.
121
22