Toppfartstest: Bugatti Veyron mot Koenigsegg Agera R

En tolv kilometer lång ovalbana med fyra kilometer långa raksträckor. Kör dit Bugatti Veyron och Koenigsegg Agera R. Ge full gas vid 250 km/h – vilken bil är snabbast?

Papenburg testbana, "ATP proving ground", i nordvästra Tyskland är en proffsig anläggning med alla typer av banor. Men mest intressant – och ovanligt – är att hela området omgärdas av en gigantisk ovalbana.

Kurvorna är kraftigt "bankade" (lutade) för att kunna hålla hög hastighet inför början på de fyra kilometer långa raksträckorna på vardera sida om banan. Total omkrets är 12,3 kilometer och banan har fyra filer i bredd.

Perfekt ställe för att testa Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse och Koenigsegg Agera R för att se vilken av dessa två supersportbilar som är snabbast. Bilarna kan bygga upp hastighet och redan i inledningen av rakan ligga på 250 km/h.

Förutsättningarna är relativt lika. Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse har 1.200 hk, 1.500 Nm och Koenigsegg Agera R har en angiven toppeffekt på 1.140 hk och 1.200 Nm. Veyron väger dock betydligt mer, 1.990 kilo mot 1.435 kilo för Agera R. Båda har en toppfart över 400 km/h, men då räcker det inte ens med en fyra kilometer lång raka.

Filmen från GTBoard.com innehåller reklam från Snoot, men bortsett från det är det intressant att se kraftmätningen mellan dessa två giganter. Vi ska inte förstöra spänningen och berätta hur det gick, klicka på filmen ovan.


Gilla gärna vår nya Facebooksida "ams Burnout". 
Det är vad det låter som... 
• Klicka här för att "gilla"

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det visste jag direkt vilken bil som skulle vara snabbast!
200
16