Biltillverkarna mörkar förbrukningssiffrorna – och det blir bara värre

Bilarnas förbrukning fortsätter minska – men bara på papperet. De senaste fem åren har inte förbrukningen sänkts alls i verkligheten, avslöjar en ny rapport.

"Vi låter oss luras", säger auto motor & sports chefredaktör Alrik Söderlind till SVT.

Vid det här laget känner du till Dieselgate, där det avslöjades att utsläppen av kväveoxid från Volkswagens dieselmotorer är betydligt högre i verkligheten än i testlabbet.

Ett annat hett ämne i bilbranschen är hur tillverkarna optimerar bilarna för att sänka siffrorna för koldioxidutsläpp och förbrukning så mycket som möjligt, för att på så sätt sälja fler bilar där en del av dem också miljöklassas. Men i verkligheten är både förbrukningen och koldioxidutsläppen mycket högre än biltillverkarna uppger – det har vi visat i våra tester och i vår artikelserie Bränslebluffen.

"Mycket pengar att tjäna på detta"

Faktum är att skillnaden mot vad biltillverkarna lovar och hur mycket bilen faktiskt drar i verkligheten bara blir större. Det visar en ny rapport från ICCT, som innehåller data från mer än en halv miljon bilar i Europa, och där auto motor & sport som enda svenska tidning fått förtroendet att leverera förbrukningsuppgifter från våra tester där vi mäter förbrukningen i verkligheten, på svenska vägar.

Anledningen att skillnaden ökar är enkel, säger auto motor & sports chefredaktör Alrik Söderlind när han intervjuas av SVT.

"Det beror på att det finns så mycket pengar att tjäna på att leverera låga siffror."

Resultatet blir att en biltillverkare som inte vill "testoptimera" sina bilar automatiskt konkurreras ut. Många av de bilmodeller som klassas som miljöbilar är kraftigt optimerade för att ge låga utsläpp i en körcykel, men inte i verkligheten. Den nya studien visar bland annat att hybridbilar ofta har en mycket stor skillnad mellan verklig och uppgiven förbrukning.

• Se hela inslaget i SVT

Skillnaden mellan de förbrukningssiffror som biltillverkarna själva uppger och den förbrukning som bilen faktiskt har i verkligheten fortsätter växa. Grafik: ICCT

Ökar även hos Volvo

För 15 år sedan var förbrukningen åtta procent högre i verkligheten än i testlabbet. 2013 hade den skillnaden vuxit till 38 procent. Nya bilar drar alltså i genomsnitt 38 procent mer än biltillverkarna lovar, och det är bilägarna som får ta den ekonomiska smällen eftersom det förstås också innebär att bränslekostnaden ökar.

Skillnaden blir större för varje år hos de flesta biltillverkare. Hos Volvo har den ökat från 36 procent 2011 till 41 procent 2014.

I det här fallet är det inte fråga om fusk, som med Volkswagens dieselmotorer, utan snarare avancerad optimering där biltillverkarna tänjer så mycket det går på gränserna. Det kan till exempel handla om att öka lufttrycket i däcken, stänga av batteriladdningen, använda särskilda oljor, montera ur baksätet och tejpa över dörrspringor för att sänka luftmotståndet.

"Vi låter oss luras"

Den här studien visar också att det är vanligast med riktigt avancerad "optimering" i miljöklassade bilar – där det ju är extra viktigt att bilen hamnar under en viss utsläppsgräns. Det rullar alltså många så kallade "miljöbilar" på vägarna som egentligen inte alls är särskilt miljösmarta.

"De drar i alla fall inte så lite som de lovar. De släpper ut mycket mer koldioxid än vad kravet för en miljöbil är, så mycket är säkert. Vi låter oss luras, vi vill så gärna leva i en värld som är bättre än den verkligen är", säger Alrik Söderlind i SVT-inslaget.

Att nya bilar drar mer bränsle än biltillverkarna uppger är ingen nyhet för många auto motor & sport-läsare, men den nya studien från ICCT bekräftar hur illa läget faktiskt är och även att skillnaden mellan verklig och uppgiven förbrukning fortsätter öka.

Enligt ICCT kan skillnaden bli ännu större – kanske uppemot 50 procent – framöver, när biltillverkarna måste klara EU:s utsläppskrav.

Tyska Leaseplan har siffror per biltillverkare. Grafik: ICCT

Så vad betyder det här?

• De senaste fem åren har förbrukningen och koldioxidutsläppen i princip inte sänkts alls i verkligheten.

• Hybridbilar, och särskilt laddhybrider, har betydligt högre förbrukning i verkligheten än i testlabbet.

• Den här skillnaden innebär att en genomsnittlig bilägare måste betala 4.200 kronor mer om året i bränslekostnader.

• Fram tills en ny körcykel lanseras kommer skillnaden fortsätta växa, enligt ICCT.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är viktigt att biltillverkarna uppger en förbrukningssiffra som stämmer överens med verkligheten.
761
35