Audi ”smittas” av VW-skandalen – 2,1 miljon bilar har avgasfusk

VW-skandalen med manipulerad programvara som döljer höga NOx-utsläpp växer för varje dag. Nu meddelar Audi att 2,1 miljoner bilar globalt har motorer som använder "avgasfusk". 1,42 miljoner av dessa finns i Europa och modellerna som berörs är A1, A3, A4, A5, A6, Q3 och Q5 samt TT.

Även om det står Audi på plastlocket är det en VW-diesel, med "fuskprogram".

De dieselmotorer som Volkswagen försett med ett speciellt styrprogram – som tillfälligt sänker avgasutsläppen vid test – finns även hos andra varumärken inom VW Group.

Nu meddelar Audi att det sammanlagt finns 2,1 miljoner bilar som använder de aktuella motorerna. 1,42 miljoner av dessa finns i Europa och 577.000 rullar i Tyskland. Hur många som finns i Sverige finns det ingen uppgift om men borde rimligen handla om åtskilliga tusen. De aktuella modellerna med "VW-motorer" är Audi A1, A3, A4, A5, A6, Q3 och Q5 samt TT. Motortypen lanserades 2009 men det är osäkert om den fortfarande är i produktion.

Volkswagen har inte lämnat några konkreta besked om vad som ska hända med de bilar som finns ute på marknaden. Med den speciella mjukvaran blir NOx-utsläppen för höga och motorerna uppfyller därmed inte de lagkrav som finns i till exempel EU.

Enligt tidningen Bild am Sonntag har den statliga trafikmyndigheten Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) krävt att Volkswagen senast 7 oktober redovisar hur man ska möta de gällande avgasreglerna. Om inte Volkswagen har en godtagbar förklaring på hur man ska gå vidare hotar KBA med att dra in certifieringen för de aktuella modellerna.

Bentley, Lamborghini (som inte använder dieselmotorer) och Porsche har meddelat att de inte berörs men med största sannolikhet finns EA189-motorn även hos Skoda och Seat.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det förstod jag på förhand, den här skandalen begränsar sig inte till Volkswagen.
344
7