Elon Musk: ”Om jag var chef för VW”

Vi träffade vi Elon Musk som föreslår ett nytt testförfarande av utsläpp. Dessutom berättar han vad han skulle göra om han var VW-chef.

"VW-ingenjörerna arbetade under enorm press. De insåg att det enda de kunde göra var att börja trixa", säger Elon Musk.

I fredags var Elon Musk på Europabesök för att inviga Teslas nya Europafabrik i Tilburg, Nederländerna. Vår reporter Nils Svärd var också på plats – dels för att provköra den senaste Teslaversionen P90D – men även för att delta med en presskonferens med Elon Musk. En längre intervju med Teslas vd kommer i nästa nummer (nr 22) av auto motor & sport.

Vad är din kommentar om Volkswagens dieselfusk?
"Vi verkar ha nått förbränningsmotorns kapacitetsgräns. Förmodligen gjorde vi det redan för några år sedan. När vi närmat oss gränsen för vad som är fysiskt möjligt är utvecklingspotentialen rätt liten.

Som jag förstått situationen, var det ett gäng VW-ingenjörer som arbetade under enorm press med att snabbt hitta stora förbättringar till deras dieselmotor. Det insåg att det inte var möjligt och det enda de kunde göra var att börja trixa.

Ska vi få bättre luftkvalitet i tätbefolkade områden måste vi satsa elektriskt. Tänk dig alla bilköer. I princip har du din bils friskluftsintag vid avgasröret på bilen framför.  Det är inte rimligt. Vad som jag hoppas kommer att hända efter detta (dieselskandalen) är att biltillverkarna känner sig pressade att satsa hårdare på elbilar."

Behöver bilindustrin mer realistiska testmetoder?
"YES! Det är bra att vi har externa grupper som gör kontrollmätningar, som i detta fall. Men utsläppstesterna måste bli tuffare och det ideala är att välja ut bilar på måfå (så som EuroNCAP arbetar, reds. anm.) och testa utsläppen i verkliga förhållanden på väg.

Egentligen borde man även göra kontrolltester vid vissa årsintervall. Bilarna är ju som allra renast när bilen är ny. Sedan blir utsläppen bara sämre med bilen ålder. Tänk dig utsläppsnivåerna när bilen har använts några år.

Om jag skulle styra VW i det här läget skulle jag helt byta riktning – gå ut och proklamera att VW ska storsatsa för att bli marknadsledare på nollutsläppsbilar. Det är det enda rätta att göra för att vinna tillbaka förtroendet från allmänheten."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har väldigt stort förtroende för Elon Musk.
449
186