Dieselgate: Martin Winterkorn avgår egentligen inte alls

Han behåller bland annat jobbet som chef för bolaget som kontrollerar Volkswagen.

Martin Winterkorn har fortfarande mycket makt i koncernen trots att han avgått som chef.

Den stora dieselskandalen kommer plåga Volkswagen under många års tid. En av de första följderna blev att koncernchefen Martin Winterkorn avgick som koncernchef för Volkswagen. Enligt honom själv gjorde han det av egen vilja för Volkswagens bästa och för att företaget skulle få en "nystart". Han får åtminstone 270 miljoner kronor när han slutar.

Men han avgår han inte från alla sina maktpositioner.

Martin Winterkorn är nämligen vd för Porsche Automobil Holding SE som i själva verket kontrollerar majoriteten av aktierna i Volkswagen. Han har också andra positioner inom koncernen, skriver Automotive News.

Från de här positionerna avgår han inte. Som vd för bolaget som har störst inflytande i Volkswagen har han alltså kvar en position där han har mer makt än han hade som koncernchef för Volkswagen.

"Det är en stor överraskning att Martin Winterkorn fortfarande är kvar. Volkswagen har utlovat en nystart, men att Winterkorn är kvar är skadligt för Volkswagens image", säger Ferdinand Dudenhöffer, chef för bilforskningen på universitetet i Duisburg-Essen, till tidningen.

Volkswagen har inte kommenterat att Martin Winterkorn är kvar, men en källa säger till Automotive News att han inte avgått eftersom utredningarna kring Dieselgate inte är klara, och att om Martin Winterkorn skulle avgå från samtliga positioner skulle det kunna ses som ett tecken på att han var skyldig och visste om dieselfusket.

Dieselgate – vad har hänt? Läs mer här.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volkswagen hanterar Dieselgate på ett bra sätt.
56
266