Elon Musk: ”Vi uppnår 100 mil i räckvidd om några år”

Räckviddsångesten är fortfarande påtaglig hos de som funderar på en elbil. Men Teslachefen Elon Musk berättar i en intervju med dansk tv att räckvidden förbättras snabbt. Redan 2017 kan en Tesla köras 100 mil på en laddning och 2020 förväntar sig Elon Musk att räckvidden utökats till 120 mil.

När Teslas grundare och chef Elon Musk nyligen besökte Danmark blev han intervjuad i ett tv-inslag som vi nu kan se på YouTube. Elon Musk är visionär som alltid men ser en framtid med snabba framsteg, förmodligen mycket snabbare än de flesta av oss trott var möjligt.

I intervjun berömmer Elon Musk Danmark för att man varit så framsynta när det gäller att bygga ut vindkraften. Men andelen elbilar är liten, under en procent i Danmark. Därför är det viktigt för danska myndigheter att behålla sitt stöd för att få ut fler elbilar på marknaden.

Räckvidden hos elbilar behöver utökas och Elon Musk berättar att rekordet idag för en Model S ligger rekordet kring 800 kilometer, men med ganska låg snitthastighet. Men redan 2017 tror Elon Musk att räckvidden når 1.000 km och till 2020 kan den vara uppe i 1.200 km.

"Räkna med ungefär fem till tio procent utökad räckvidd per år," säger Elon Musk i intervjun.

En fullt autonom Tesla Model S på motorväg ska finnas klar "inom kort" berättar också Elon Musk. Det kan dröja ungefär tre år innan det finns en Tesla som är helt autonom på alla typer av vägar. Men det kommer sannolikt att dröja längre än så innan myndigheter tillåter autonoma bilar, säger Elon Musk. Och det kommer att bli en utveckling som sker olika fort i olika länder.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

När räckvidden är 100 mil ska jag också köpa en elbil!
278
54