Viktbluffen: Suvarna väger hundratals kilo mer i verkligheten

Mer utrustning innebär högre tjänstevikt – det får du som bilköpare betala för i form av lägre maxlast och högre förbrukning.
Annons

Du har förstås inte missat att suv-försäljningen går som tåget – alla vill vara med och slåss om kunderna. I senaste numret testar vi nya Mercedes GLC mot fyra konkurrenter.

Det finns en detalj som testlaget retar upp sig på: bilarna i testet är kraftigt överviktiga. Den uppmätta tjänstevikten för testbilarna är betydligt högre än siffran som står hos Transportstyrelsen.

”251 kilo högre tjänstevikt för Land Rover Discovery Sport borde vara brottsligt. Speciellt när Transportstyrelsen har en punkt med ’faktisk vikt’ för den bilen där skillnaden är 202 kilo jämfört med viktsiffran som vi mätt upp”, skriver testlaget.

Bil Uppgiven tjänstevikt Verklig tjänstevikt Skillnad
BMW X3 xDrive20d 1.820 kilo 1.985 kilo +165 kilo
Kia Sorento 2,2 CRDi AWD 1.953 kilo 2.120 kilo +167 kilo
Land Rover Discovery Sport SD4 1.884 kilo 2.135 kilo +251 kilo
Mercedes GLC 220 d 4Matic 1.925 kilo 1.985 kilo +60 kilo
Volvo XC60 D4 1.865 kilo 1.935 kilo +70 kilo

Övervikten innebär framför allt två stora problem.

Dels minskar den tillåtna maxlasten. I fallet med BMW X3 xDrive20d sänks maxlasten till fjuttiga 380 kilo, jämfört med de 620 kilo som är den officiella siffran hos Transportstyrelsen. 380 kilo ”tar slut” ganska snabbt på en sommarsemester.

Nu är det inte så ofta som polisen har trafikkontroller där bilen vägs, men bilens köregenskaper förändras om du kör med mer last än vad bilen är utvecklad för. Det kan ge helt andra köregenskaper än att köra med en tom bil.

Dels ökar förstås också bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen om bilen väger mer.

Den stora skillnaden mellan uppgiven och verklig tjänstevikt beror framför allt på skillnaden i utrustningsnivå. Testbilarna är nästan alltid fullutrustade, ofta med glastak, navigationssystem och annat. Det ökar på vikten rejält.

Följden blir alltså att ju mer utrustning som lastas på, desto mindre maxlast har du ”tillgänglig” och desto mer bränsle drar bilen.

”Siffran som rapporteras in till Transportstyrelsen kan gälla en snikmodell utan någon som helst utrustning, som ingen köper. Det skulle bara kunna vara en konstruerad pappersprodukt som inte rullar på svenska vägar. Köparna får istället en betydligt tyngre bil”, säger Mikael Johnsson, testchef på auto motor & sport.

Annons
Annons
Rulla till toppen