VW-skandalen kan kosta 731 miljarder

Ingen vet ännu var slutnotan för VW-skandalen kommer att landa, men enligt den schweiziska storbanken Credit Suisse kan det handla om 730 miljarder kronor. En siffra så hissnande att det nästan får BP:s katastrofala oljeutsläpp år 2010 att framstå som "billigt"...

En analys som Credit Suisse gjort visar att kostnaden för VW-skandalen, i ett värsta scenario, kan sluta på hela 78 miljarder euro, cirka 730 miljarder kronor. Det är 60 procent mer än kostnaden för BP:s oljeolycka i Mexikanska Golfen är 2010 och motsvarande sju gånger större än VW:s nettovinst förra året, skriver CNN. 

VW har i nuläget avsatt cirka 61 miljarder kronor för att täcka kostnaderna för böter, stämningar, återkallelser, reparationer, kompensationer och annat. Och VW medger att slutsumman kan bli högre än dessa 61 miljarder, men att det skulle handla om över 700 miljarder håller man inte med om. 

"Siffrorna ... är rena spekulationer. Beräkningarna är nonsens", säger en talesman för Volkswagen i ett uttalande till CNN.

Enligt analysen från Credit Suisse kan VW som "billigast" komma undan med 23 miljoner euro, vilket är är ungefär 3,5 gånger VW:s egen beräkning. 

Bankens analytiker tror den enskilt största kostnaden - upp till 33 miljarder euro - kan komma från att kompensera ägarna för värdeminskning av sina fordon eftersom bränsleförbrukningen sannolikt kommer att stiga efter reparationerna. Detta i kombination med att varumärkets imageproblem kommer att göra de drabbade bilarna svårare att sälja.

Credit Suisse menar att Volkswagen kan försöka hålla kostnaderna nere genom att erbjuda rabatter på nya fordon till drabbade kunder, i stället för att ersätta dem i kontanter.

Cirka 11 miljoner fordon över hela världen har påverkats, det är fler fordon än VW-koncernen säljer under ett helt år.

• Här läser du allt vi skrivit om VW-skandalen

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror att Credit Suisse har mer rätt i sin analys av slutsumman än VW.
230
56