Cyklisten blockerar trafiken – alla blir vansinniga

Cyklisten vägrar flytta på sig – han menar att han har företrädesrätt. Detta trots att han blockerar för lastbilar, personbilar och bussar. Men han kan ha gjort sig skyldig till ett brott.
Annons

Kampen om vägbanan mellan cyklister och bilister har vi ventilerat tidigare, så vi vet att det är ett känsligt kapitel. Men den här händelsen får nätet att koka  – i Sverige och hela vägen till USA, en amerikansk sajt hittade filmen och har slagit upp den stort. 

Händelsen inträffade på Huskvarnavägen, utanför Jönköping. Vid en avsmalnande del av vägen, där man enligt Jmini.se har företrädesrätt om man kör mot Jönköping, vägrar en cyklist att lämna företräde vilket blockerar vägen för många mötande, bland annat en lastbil med släp.

”I laglig mening har cyklisten rätt, men förnuftet säger att han givetvis ska flytta på sig då han täpper till trafiken för hur många som helst. Lastbilen med släp var 24 meter lång och det hade varit betydligt smidigare om cyklisten hade flyttat på sig, säger Lars Gunnar Gustafsson till Jmini.se vars kompis filmade händelsen.

Men enligt en trafikpolis gör cyklisten sig skyldig till ett brott när han stoppar trafiken och kan ge böter på 500 kronor.

”Med tanke på att han hindrade trafiken ganska länge kanske det till och med skulle kunna bli aktuellt med dagsböter”, säger Rolf Högberg, trafikpolis i Jönköping till DN.

Enligt trafikförordningen ska man cykla på cykelbanan om det finns en sådan. Detsamma gäller för tvåhjuliga mopeder klass II. Man får dock cykla på körbanan, även om det finns en cykelbana, när det är lämpligare. I så fall måste man vara extra försiktig och hålla sig till hastighetsbegränsningarna.

I filmen får vi inte se upplösningen på dramat men enligt uppgifter i Jmini.se får till slut en person nog, och drar bort cykeln och cyklisten från gatan.

Vad tycker du – gör cyklisten rätt eller fel?

Det här gäller för cyklister

Vilka regler gäller för cykel vid rondeller och vid korsningar med gata/väg med biltrafik?

Den som cyklar är fordonsförare och ska följa de trafikregler som gäller för alla förare av fordon.
• Stanna för rött ljus i trafiksignal och vid vägmärket ’Stop’
• Stanna vid stopplinjen och fullgöra väjningsplikten mot fordon på den korsande vägen iaktta högerregeln.
• Den som kör in i en cirkulationsplats har väjningsplikt mot varje fordon som befinner sig i cirkulationen
vid ett obevakat övergångställe har fordonsförare väjningplikt mot gående
Det finns ytterligare ett stort antal regler som är gemensamma för alla fordonsförare, alltså även för den som cyklar. Utöver detta finns det särskilda regler för den som cyklar eller kör moped.

Finns det någon hastighetsbegränsning för cyklister? Är det skyltarna som gäller eller är det som för moped en maxhastighet på 30 km/h?

Hastighetgränserna gäller för alla slag av fordon, alltså även för cykel.

Källa: NTF

Annons
Annons
Rulla till toppen