Därför sänker du volymen när du ska fickparkera

Har du funderat på varför man sänker volymen när man fickparkerar eller försöker hitta i en obekant stad? Eller varför man "stänger av radion för att se bättre". Det finns en helt naturlig förklaring.

Stämmer det här in på dig – du är inte ensam i så fall...

Brukar du sänka volymen när du ska fickparkera eller göra någon annan krävande manöver i bilen? Förmodigen, de flesta gör nämligen så. Men har du funderat på varför? 
"Att sänka volymen för att se bättre". Det låter knäppt, men det är faktiskt i princip vad man gör. 

Det handlar om koncentration. Hjärnan har begränsade resurser och om du lyssnar på musik, kommer hjärnan att vilja bearbeta den. Det blir mindre resurser över till andra koncentrationskrävande uppgifter. 

Det blir helt enkelt mycket svårare att koncentrera sig på en knepig fickparkering eller att hitta rätt i en obekant stad om hjärnan är blockerad av att tolka musik. Den bästa och helt naturliga är därför att sänka volymen. 

Även vilken typ av musik du lyssnar på gör skillnad. Enligt en studie av Allianz Insurance för några år sedan, är det större risk att råka ut för en distraktionsolycka om man lyssnar på jazz eller blues. Att lyssna på klassisk musik är "säkrast" ur olycksrisksynpunkt.

Att olycksrisken ökar när man pratar i mobiltelefon behöver vi väl knappt nämna, det är stor koncentrationstjuv, handsfree förändrar inte mycket eftersom det är själva samtalet som kräver uppmärksamhet, inte att hålla i mobilen.

Frågan är varför det inte är lika vådligt att prata med en medpassagerare, men det beror på att en passagerare kan se vägen och hålla tyst när de inser att föraren behöver koncentrera sig. Dessutom kan en medpassagerare se en fara som föraren eventuellt missar.

Summa summarum, du är inte konstig när du sänker musiken för att se bättre. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag måste sänka eller stänga av radion när jag fickparkerar eller kör på nya ställen.
205
45