Volvos nya chassisimulator – används av Ferrari och Porsche

Volvos nya chassisimulator finns bara tre upplagor, de andra två har Ferrari och Porsche. Simulatorn har använts vid utvecklingen av Volvo S90. Alrik Söderlind har testat simulatorn i "S90-läget" och han är imponerad. Se även Volvos utvecklingschef Peter Mertens berätta mer om den nya chassisimulatorn.

Den första modellen utvecklad med nya chassisimulatorn är Volvo S90.

Volvo har lagt vantarna på en av världens mest avancerade chassisimulator. Det heter "Vi-Grade chassi simulator" och är en av tre i världen. De andra två finns hos Ferrari och Porsche. Volvo har redan börjat använda simulatorn för att finslipa kördynamiken hos framtida modeller, inklusive kommande Volvo S90.

Simulatorn är så raffinerad att den förkortar utvecklingstiden dramatiskt, det eftersom man kan testköra i virtuella miljöer som exempelvis Nürburgring på ett tidigt stadium. Tidiga tester av stabilitet, balans och individuella körinställningar i höga hastigheter gör stor skillnad.

"Det fina med simulatorn är att det ger oss möjlighet att fysiskt uppleva beräkningsmodeller och utvärdera dem med mänskliga testförare, snarare än att stirra på grafer och siffror i ett mötesrum", säger Stefan Karlsson, chef för Vehicle Dynamics. 

Alrik Söderlind har provkört simulatorn. Klicka för att läsa vad han tyckte.

auto motor & sports chefredaktör Alrik Söderlind provkörde 25-miljoners-simulatorn när han nyligen besökte Volvo för att ta reda på hur man har utvecklat det nya SPA-chassit. Han fick då "köra" nya S90, bland annat på Nürburgring. 

"Första körintrycken: stabil, trygg, förutsägbar – en äkta Volvo!", skriver han i sin provkörningsrapport.

"Jag fick även testa SPA-chassit på riktigt när det satt i en S80, och det imponerar mycket. Inget roll, väldigt måttlig understyrning och riktigt underhållande!" Läs hela rapporten här.

Peter Mertens, Volvos forsknings- och utvecklingschef lovar att den nya simulatorn ska göra nästa generation Volvobilar mer engagerande att köra. 

"Vi kommer att förbättra körbarheten i hela vårt sortiment ", säger han.

Peter Mertens är Volvos forsknings- och utvecklingschef.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag ser fram emot att få känna på nya Volvo-chassit när det kommer.
234
23