Första testet: McLaren P1 mot LaFerrari och Porsche 918

De tre snabbaste hybridsupersportbilarna på en och samma bana: McLaren P1, Ferrari LaFerrari och Porsche 918 Spyder. För första gången körs ett helt oberoende test och äntligen får vi veta vilken bil som är snabbast.

Vid varje tillfälle som någon biltidning har försökt testa den "heliga treenigheten" har Ferrari satt sig på tvären. Nu pratar vi inte religion – i vanlig mening – utan de tre hybridsupersportbilarna McLaren P1, Ferrari LaFerrari och Porsche 918 Spyder. På olika sätt har Ferrari använt sitt inflytande för att se till att ingen privatägd LaFerrari används utan har erbjudit en av fabrikens testbilar istället.

Med så extrema gatbilar som McLaren P1, Ferrari LaFerrari och Porsche 918 Spyder kan varje liten detalj vara av betydelse när maximala prestanda ska uppnås. Ingen anklagar Ferrari för fusk, men risken för att fabrikens testbil är lite "extra bra" går inte helt att skaka av sig. Därför har det ultimata, helt oberoende jämförelsetestet mellan de tre inte blivit av. Förrän nu.

Om vi för stunden lämnar frågan vilken bil som är bäst och fokuserar på snabbhet är det bankörning som gäller. Alla de tre hybridsupersportbilarna har förbränningsmotor och elmotor som ger runt 900 hk, samtidigt har de också olikheter och då är frågan – vilken bil är snabbast?

Bilsamlaren Paul Bailey var den första att äga ett exemplar vardera av McLaren P1, Ferrari LaFerrari och Porsche 918 Spyder. I vilken mån Ferrari försökte övertala Bailey att avstå från den här jämförelsen vet vi inte men tillsammans med "Supercar Driver" har man gjort en filmproduktion i tre delar som inleds på Silverstones F1-bana. Till hjälp med detta har man tagit BTCC-föraren Matt Jackson.

Nästa anhalt i testet blir på Santa Pods dragracingbana där man ska mäta vilken av de tre bilarna som accelererar snabbast. Vi ska inte förstöra spänningen i filmen från Silverstone, klicka på rutan upptill på sidan. Men vi kan säga så mycket som att det är oerhört jämnt och frågan är om inte tidpunkten på dagen (värme, fuktighet, och så vidare) påverkar resultatet mer än de inbördes skillnaderna.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Väldigt jämna varvtider på Silverstone – men precis som jag väntat mig!
143
28