Volvo S90 – nya bilder och chefen gör tummen upp för läckan

Nu har det publicerats nya bilder på den kinesiska modellbil som visar hur Volvo S90 ser ut. Vi får också nya detaljer om hur modellbilen stals av en anställd och hur Volvo lyckades köpa tillbaka bilarna – alla utom två. Enligt Volvos försäljningschef Alain Visser är man mycket nöjda över läckan: "Önskar att det var vi som kom på idén!"

Volvo S90 – nya bilder och chefen gör tummen upp för läckan
I både USA och Kina är det viktigt med stora sedanmodeller och där kommer nya Volvo S90 att ha en betydelsefull roll.

I slutet på augusti dök det plötsligt upp bilder på nya Volvo S90 på nätet. Dock inte den riktiga bilen utan en modellbil i skala 1:43, tillverkad i Kina. Av allt att döma en trovärdig och "sann" modellbil – men hur hade det hela gått till, egentligen?

Nu får vi veta fler detaljer om vad som hände och får även fler bilder på modellbilen. Tydligen hade Volvo Cars beställt en liten exklusiv serie på endast 2.000 modellbilar av den franska tillverkaren Norev, som i sin tur skickade iväg jobbet till en av sina kinesiska underleverantörer. En av de anställda stal 20 av modellbilarna, tog bilder och publicerade på nätet – dock helt ovetande om att det var en bilmodell som inte blivit lanserad ännu.

Enligt sajten SwedeSpeed lyckades Volvo få kontakt med modelltjuven och köpa tillbaka 18 av bilarna. Två hade dock hunnit försvinna iväg, en grå och en blå, och det är dessa två som nu publicerats på nätet igen.

Alain Visser, som vid tillfället var Volvo Cars globala försäljnings- och marknadschef (men nyligen tog över motsvarande position hos Geely), var dock inte missnöjd över bildläckan – tvärtom. När han såg rubriker som "Volvos nya Audi A7 killer" insåg han att de hamnat precis rätt med nya S90. En sådan bra idé borde vi själva hittat på, enligt Alain Visser.

För Dagens Industri har Alain Visser berättat att den inledande försäljningen av nya Volvo XC90 visar att 40 procent av kunderna kommer från andra varumärken. Prognosen för nya S90 är att 80 procent av kunder inte tidigare körde en Volvo.

Som vi kan se på bilderna är modellbilen ganska grov i sina detaljer. Flera av läsarna här på sajten har påpekat att bakljusen ser oproportionellt stora ut. Men tittat man på avgasrören och övriga detaljer på denna relativt lilla modellbil, skala 1:43, så syns det att tillverkaren inte lyckats till 100 procent med proportionerna.

Sannolikt blir bakljusen på nya Volvo S90 ganska diskreta, ungefär som på XC90. Glasytan är rätt stor men det är en mindre del av ljusarmaturen som blir upplyst. De av er som sett nya XC90 bakifrån under kvällstid vet att bilen har en tydlig, grafisk signatur som inte alls upplevs som klumpig.

 

Källa, fler bilder: Carnewschina.com

Designen på strålkastarna känner vi väl igen från Volvo XC90.

Interiörbilden berättar inte så mycket mer än att det i det här fallet handlar om ljusa material. Räkna med att även inredningen på S90 är lik XC90.

Eftersom modellbilen är så pass liten, skala 1:43, ska vi inte dra allt för stora växlar på detaljerna. I verkligheten kan de upplevas annorlunda.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Stämmer den här modellbilen så gör jag också tummen upp för designen på nya S90.
802
167