Skoda Octavia RS får 4WD och DSG-låda

Fyrhjulsdrift har aldrig gått att beställa till Octavia RS men nu ändrar Skoda på detta till dieselmotorn. Med 184 hk, 4x4 och sexstegad DSG-låda går 0–100 km/h på 7,6 sekunder. Prispåslaget blir 7.000 kronor mot ordinarie Octavia RS.
Annons

Skoda Octavia RS får 4WD och DSG-låda
Kombiversionen av Skoda Octavia RS är en svårslagen kombination av prisvärd sportighet i en praktiskt kaross, nu också med möjligheten att välja till fyrhjulsdrift. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Det verkar som om Skoda fått släppa handbromsen på allvar. Modellprogrammet utvecklas och den sportiga RS-modellen har fått tillval som inte funnits förut. Den mekaniska Haldex-diffbromsen (numera BorgWarner) introducerades nyligen (i Octavia RS 230) och gör att framhjulen äntligen kan förmedla all kraft. Och nu kommer nästa tillval – fyrhjulsdrift.

Ännu så länge är det ”bara” dieselmotorn med 184 hk och 380 Nm som kan utrustas med fyrhjulsdrift och sexstegad DSG-låda som tillval. Manuell låda finns inte som alternativ, däremot erbjuds 4WD-tekniken till båda karosserna (femdörrars och kombi). Accelerationen 0–100 km/h avverkas på 7,6 sekunder, toppfarten anges till 228 km/h. Förbrukningen blir 4,9 l/100 km, vilket motsvarar ett CO2-utsläpp på 129 g/km.

Tredje generationen Octavia RS har blivit framgångsrik för Skoda. Sedan lanseringen 2013 har man levererat 58.000 bilar. Sammanlagt, inräknat alla tre generationer, handlar det om 165.000 RS-bilar till dags datum. Det enda vi saknar nu hos Octavia RS är dörrsidor som inte ser ut som återvunna PET-flaskor… Och varför inte en 280 hk modell också?

Försäljningen av Octavia RS med fyrhjulsdrift startar vecka 42. Prispåslaget mot ordinarie Octavia RS är 7.000 kronor, vilket betyder ett pris på cirka 286.700 kronor. 

Skoda Octavia RS får 4WD och DSG-låda
Nu väntar vi bara på att även Skoda ska få lyfta ner en av de starkare versionerna av bensinturbon i Octavia RS. 280 hk, eller 290, vad sägs om det? KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
Annons
Annons
Rulla till toppen