Kompaktsuven Volvo XC40 kan lanseras 2017

Volvo har bråttom ut med en modell i det omåttligt populära kompaktsuvsegmentet. Nu meddelas att en modell utvecklad på den nya kompaktplattformen CMA ska lanseras under 2017. Mycket tyder på att det blir en kompaktsuv, XC40.

Så här kan Volvo XC40 se ut när den lanseras. Kanske redan under 2017. Illustration: Motor Forecast

Mer om Volvos nya modeller i auto motor & sport nr 13.

Volvos koncernchef Håkan Samuelsson säger att utveckligen av kompakt suv är en prioriterad fråga. Han vill inte bekräfta namn på en sådan modell, men enligt uppgifter handlar det om XC40.

Den nya kompaktsuven, XC40, blir troligen den första modellen som byggs på den nya kompakta plattformen, Compact Modular Architecture (CMA), en mindre version av Scalable Product Architecture (SPA) som XC90 och kommande S90 bygger på.

Enligt Volvo Cars ska den första modellen utvecklad på CMA lanseras under 2017. Även nästa generations Volvo V40 och V40 Cross Country kommer att byggas på den nya CMA-plattformen.

De gemensamma teknikerna för de båda plattformarna, SPA och CMA, inkluderar drivlinor (både konventionella och laddhybrider), infotainment, klimatanläggningar, datanätverk och säkerhetssystem.

CMA är redan från början förberedd for elektrifiering – och en ny Twin Engine laddhybrid är speciellt framtagen för den nya arkitekturen.

"CMA ger oss ett fantastiskt utgångsläge. Vi har utvecklat den nya arkitekturen enligt en plug and play-modell som innebär att Volvos nästa generation kompaktbilar kommer att kunna dra fördel av de tekniker som finns tillgängliga i nya XC90", säger Peter Mertens, utvecklingschef på Volvo.

Volvo räknar med att öka sin försäljning med de kommande CMA-modellerna.

"CMA är en viktig del av vår fortsatta tillväxtstrategi. CMA kommer att ge kunderna samma fördelar och funktioner som de större bilarna i premiumsegmentet", säger Björn Annwall, försäljnings- och marknadschef på Volvo.

• Mer om Volvos kommande modellprogram i auto motor & sport nr 13. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag skulle kunna tänka mig att köpa en kompaktsuv från Volvo.
542
58