Volkswagen utreds för "misstänkt mjukvara" även i nya bilar

Tusentals bilar står i karantän i USA och får inte säljas medan Volkswagen utreds på nytt. Den här gången handlar det om helt nya modeller, bland andra Golf och Passat.

Volkswagen utreds för "misstänkt mjukvara" även i nya bilar
Den nya funktionen som Volkswagen använder gör att systemet som bryter ned kväveoxider snabbare kommer upp i arbetstemperatur. Nu är frågan: är det olagligt fusk som bara fungerar vid utsläppstester eller ett smart system som även kan användas vid vardagskörning?

Volkswagens besked när den stora dieselskandalen bröt ut var att nya bilmodeller, som uppfyllde Euro 6-utsläppskraven, inte skulle omfattas av fusket.

Men nu kommer uppgifter om att även helt nya Volkswagenmodeller kan ha en särskild mjukvara som sänker utsläppen när bilen testas, skriver AP.

Det handlar dock inte om ett regelrätt fuskläge utan det är lite mer invecklat än så.

Flera Volkswagenmodeller av modellår 2016 har en funktion som gör att systemet som bryter ned kväveoxider snabbare kommer upp i arbetstemperatur. På så sätt startar reningsprocessen mycket tidigare vilket ger lägre utsläpp.

Volkswagen har bekräftat att funktionen existerar i nya bilar för nyhetsbyrån AP. Men än så länge är det oklart om den snabbare uppvärmningen bara finns tillgänglig när bilen utsläppstestas eller om den också kan användas vid vanlig körning.

"Myndigheterna utreder detta just nu och Volkswagen bidrar med information", säger Jeannine Ginivan, talesperson för Volkswagen, till AP.

Det är alltså inte säkert att det är ett nytt "fuskläge".

"Vi har en lång lista med frågor om detta till Volkswagen. Vi har fått en del svar från dem, men vi har inte alla svar ännu", säger Janet McCabe på miljömyndigheten EPA till AP.

Tusentals bilar står nu i "karantän" i USA innan det är utrett om Volkswagen ägnat sig åt olagligt fusk eller inte. Modellerna som omfattas är Beetle, Golf, Jetta och Passat.

Jag tror att framtiden för dieselbilarna är ljus – trots Volkswagens fusk.
179
238