Volvo lanserar eldriven utmanare till Tesla 2019

Om tre år ska Volvos nya Teslakonkurrent stå klar – med en räckvidd på 50 mil.

Volvo lanserar eldriven utmanare till Tesla 2019
Efter C30 Electric har Volvo lagt elbilssatsningen på is, men nu väcks den till liv igen. Om fyra år kommer en helt ny elbil.

Volvo storsatsar på laddhybrider – helt eldrivna bilar har tidigare inte varit aktuellt.

"Strategin framåt är tveklöst laddhybrider, det kommer två nya per år", skrev auto motor & sports chefredaktör Alrik Söderlind när han var på plats på bilsalongen i Genève.

Men nu blir det ändring. Volvo bekräftar att det kommer en helt eldriven bil 2019, och enligt Autocar handlar det om en mellanklassbil med en räckvidd på mer än 50 mil. Det handlar alltså om en konkurrent till Tesla.

Anledningen till att Volvo nu bygger en helt eldriven bil är att batteritekniken utvecklas och blir billigare och att kunderna i allt högre grad accepterar en eldriven bil.

"Vi är helt säkra på att tio procent av Volvos globala försäljning består av eldrivna bilar 2020", säger Volvochefen Håkan Samuelsson.

Förutom den eldrivna modellen kommer laddhybridversioner av ännu fler modeller i både 60- och 90-serien. Dagens laddhybrider från Volvo har elektrisk fyrhjulsdrift där en elmotor driver bakhjulen, men framöver kan Volvo också lansera framhjulsdrivna laddhybrider för att sänka vikten och förbrukningen.

Så sent som för ett år sedan avfärdade Håkan Samuelsson helt eldrivna bilar.

"Rena elbilar tror vi inte på, de har för många begränsningar. Laddhybrider däremot där helt rätt väg", sa han i en intervju med Dagens Nyheter.

Volvo visar också upp bilder på CMA-plattformen som utvecklas tillsammans med Geely...

...och som bland annat ska ligga till grund för Volvo nya V40 och XC40.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Volvo gör helt rätt som satsar på elbilar.
1163
32